Tilbake til hovedsiden (arkitekttegningen av Raknerudvillaen)
Hovedinnholdet i min, Nils A Rakneruds hjemmeside raknerudvillaen.no er mine tekster utgitt på papir.
Klikk HER for MENY over mine trykte tekster
.
Men, hva kommer navnet Raknerudvillaen av og hvorfor ble det et begrep?


Uttrykket Raknerud-villaen, skulle være kjent for mange på Hamar. Sveitservillaen ble reist av arv etter en grandonkel som emigrete. Raknerud-familien bodde først og lengst i huset.
Andreas Raknerud og Ellen Gunda, født Røhne, holdt til her ved forrige århundreskifte. Han var overlærer, hun lærer.
De var foreldre til Kirsten, Nils og Amund Raknerud; sistenevte var min far: Musiker, kunstnerisk viktigste pedagog for Aase Normo LÝvberg, se NRK TV (08:35-12:20). I mellomkrigstida med i Cecil Aagaards swing jazz band.

16 år etter at min far Amund dÝr, blir min sønnn Martin født; blant annet kjent fra Gatas Parlament og sist med den spelemannsprisbelønnede låta med Tommy Tee der refrenget går: "Jeg er så Oslo du kan kalle meg for Nilsen" - rapgenius w/lyrics

Den 25. august 1896 skrev fogd Hvoslef til den ærede Hamar Bygningskommision og ba om byggetillatelse.
Arkitekttegningen av fasaden er den du ser her.
96 år senere, i 1992, søker Ringnes Hamar & Lillehammer Bryggerier - om å få rive og lage parkeringsplasser.

Det ble det strid om. Navnet Raknerud-villaen gikk stadig igjen i avisoverskiftene. Riving ble utsatt. Et gammelt trehus reddes imidlertid ikke av vedtak om rivingsforbud. Ringnes så helst at villaen råtnet på rot. Villaen har for øvrig røtter helt til hvetefarmene i Minnesota ... Andreas hadde tre brødre, Lars, Ludvig og Even. Even Raknerud (1851 - ca.1900) utvandret til Amerika og dyrket opp over 200 mål hvete i Minnesota. Han døde barnløs og arven gikk blant annet til utbedring og/eller påbygging av det som nå er kjent som Raknerud-villaen, en gang i tiden en praktfull sveitservilla med utsikt til Mjøsa og Helgøya, der for øvrig gårdene Øvre og Nedre Raknerud ligger i dag.


F. v.: Andreas, Nils, Kirsten, Amund (3/10-1907 - 7/1-62) og Ellen som var familien som bodde der og ga den navnet som senere ble et begrep.

Raknerud-familien da den bodde her.
Raknerudvillaen = Grønnegata 172, gårds nr. 1, bruks nr. 295, Hamar Kommune.
 
Se oppslag i Hamar Dagblad 4.og Hamar Arbeiderblad 10. mars 2005, samt HA PLUSS gå til sidene 13 og 14. Dette er fra 2. juli. 2005, siste gang en Raknerud var ved Raknerudvillaen noen sinne ...
Bryggeriet ble nedlagt og overtatt av et eindeomsselskap som rev Raknerudvillaen 24. april 2006.
LES MER!
Tilbake til indexsiden (maleriet)