Til hovedmeny. Tilbake til hovedside
Trykt tirsdag 31. juli 2007 i Klassekampens baksidespalte I DAG, der bidragsytere utenfor avisen skriver daglig. Ansvarlig er Astrid Sverresdotter Dypvik, fung. kronikk - og debattredaktør. Denne artikkelen er en oppfølger av Fuck trafic!" som sto lørdag 7. juli 2007
Kjære kolleger og kjørekolleger!
Jeg svinger sykkelen fra fortauet og ut i gata, gir tegn undervegs, men det er ikke bra nok for en mersedrosje som kommer langt bakfra et sted.
Litt hornkonsert livner imidlertid alltid opp på en varm lørdag ettermidddag, og mersisten og jeg får synkront utløp for ukas oppsamlede frustrasjoner. Det går i primitiv machostil, som begge vinner. Og jeg får blodtrykk og inspirasjon nok til å ta fatt på del to av min rapport, første del kalt Fuck Trafic! på denne bakside noen uker tilbake.

Kort repetisjon: Som en av 30.000 ansatte (tallet ikke bekreftet) i Oslo Kommune mottok jeg ei liste med gode trafikkråd før feriestart. Den var forfattet fullstendig i bilismens ånd, eller i tråd med gjeldende religion; om du tillater min fornærmelse mot slik åndelig virksomhet. Rådgiveren tok for gitt at ferie=bilferie, og at trafikk=biltrafikk, men kom, bortsett fra det, med kloke ting.
Trafikk definert som bilkjøring provoserer imidlertid undertegnede. Privatbilkjøring i byene i særdeleshet. En gang i framtida vil menneskene le av oss som kalte det moderne livsførsel å sitte stuet sammen i bilkø daglig. Det misvisende likhetstegnet mellom trafikk og (by)bilisme er et språklig bidrag til å skyve denne framtida lenger ut i det blå.

Full av f. sendte jeg derfor en "Re: til alle". Det mangler ett "trafikk"-råd, skrev jeg, reis kollektivt! Til slutt hilste jeg alle mine kommune-kolleger med å anbefale bistrovogna på Sørlandsbanen.

Den tause majoritet var overveldende som rush-køen mot hovedstaden en regnfull tirsdagsmorgen. Så ba jeg heller ikke om svar. De kom likevel. Heftige, engasjerte svar. To store grupper skilte seg klart ut.

Gruppe A (Applaus) mener kommentaren min var helt på sin plass. Hurra og glade tilrop haglet. Vinneren av denne gruppen, en dame, skriver at bilen har blitt en hellig ku. Supert.

Som premie får du låne hytta ei uke (husk å vise togbilletten). Gratulerer.

Gruppe F (Forakt) raser over at Kommunens belastede mail-system misbrukes til å argumentere for kollektivtrafikk og mener det er forkastelig å prakke private (!) synspunkter på kolleger. Vinneren av denne gruppen, kjønnet gjetter du sikkert, ville nok helst maila meg med et langt, enerverende bilhorn-bært vedlagt som lydfil. Han insinuerer at jeg er et fyllesvin, bare fordi jeg skrev at som togpassasjer kan man kose seg med vin i stedet for å holde i et ratt.

En kartong alkoholfri vin er sendt i premie. Med sykkelbud.

Nils A. Raknerud
Vaktmester Deichmanske bibliotek, Oslo
Tilbake til meny over korttekster