Til hovedmeny. Tilbake til hovedside
Trykt lørdag 7. juli 2007 i Klassekampens baksidespalte I DAG, der bidragsytere utenfor avisen skriver daglig. Ansvarlig er Astrid Sverresdotter Dypvik, fung. kronikk - og debattredaktør.
Oppfølgeren, "Kjære kolleger og kjørekolleger!" ble trykt 31. juli samme sted. Se denne.
Fuck trafic!
Det er alltid noe som irriterer deg litt, så lite at du aldri gjør noe med det. Noe folk sier, måten de sier det på, en talemåte som har glidd inn i språket som røper en holdning du ikke liker, men som ikke er så ille at du gidder å gjøre noe med det. Trafikk er et sånt ord for meg. Måten man snakker om den på, i radioen, på TV, folk i alminnelighet.

Test: Hvis noen sier at det er tett trafikk inn mot sentrum, hva tenker du da? Tenker du på folk som står trengt sammen på bussen? Eller en hærskare gamle tanter med gåstol inn mot bykjernen? Nei, jeg tipper du tenker bilkø. Ordet trafikk har blitt synomymt med bil-trafikk. For ikke å si privatbiltrafikk. Folk ville se rart på deg om du gikk rundt (ev. kjørte) og snakket om privatbiltrafikk. Kollektiv-trafikk har blitt et bindestreks-ord. Det smaker av noe sekundært. Som norsk-pakistaner.

Det er dessuten noe irriterende tilforlaterlig og snilt i måten man omtaler den på, trafikken. Den er som blodet i årene våre. Vi beveger oss, vi lever. Stemmen i radioen gir oss en daglig dose koseprat rundt temaet. Nå er det fin flyt i innfartsårene, litt problemer med køen i tunnelen, kanskje et aldri så lite uhell ved ytre ring, to barn lettere skadd, men onkel politi har skiltet for omkjøring og snart forventes alt å gå som normalt igjen. Normalt, det er den måten vi har forurensa kloden på de siste descenniene. Bilen er ditt annet hjem.

To timer før langhelg, kom en mail. En slik halv-spam-aktig sak du ikke vet om du kan kaste med det samme. Mailen var fra Trygg trafikk. De sendte ut ei liste med gode råd i trafikken. Det handlet om alt fra bilbelter til stabilt sideleie i baksetet. På tampen fulgte en oppfordring om å spre de gode trafikkrådene, les privatbiltrafikkrådene, til flest mulige før feriestart. Ferie = kjør av gårde med hele familien.

Jeg mottok mailen som en av mange tusen ansatte i Oslo Kommune. Og jeg kunne ikke dy meg. Jeg skrev et svar. Det mangler ett lite råd, skrev jeg: en oppfordring om å reise kollektivt!

Og så trykket jeg på knappen "Svar alle", hi hi. Så mange lesere har jeg aldri hatt.

Jeg fikk en bråte med svar. Noe sinte, noen glade. Trafikketaten i mitt eget hode vil bearbeide svarmaterialet og ev. komme med en analyse neste gang. Men først skal jeg på ferie. Seilferie.

Nils A. Raknerud
vaktmester Deichmanske Bibliotek, Oslo
Tilbake til meny over korttekster