Nils A Raknerud har utgitt tre romaner, skriver fast på Klassekampens bakside, tidligere spaltist i Bok og bibliotek, samt Dagsavisen. Se sist utgitte tekster. Hva er Raknerudvillaen?
Teksten under er trykt i Klassekampen onsdag 12. januar 2011, på baksidespalta I DAG med bidragsytere utenfor avisen. Kronikk - og debattred. Tollef Mjaugedal, red.sekr. Eivind Trædal
Flere Raknerud-tekster


www.raknerudvillaen.no

Bruk tommeltotten lørdag!


Det er to år siden vi fikk juledrammen i vrangen av nyheter fra Gaza.  Wikileaks avslører at tyningen av den unge Gaza-befolkningen er en uttalt og offisiell politikk (om enn ikke i festtalene). Det samme internasjonale samfunn som krevde demokratiske valg i 2006, fordømmer resultatet av valget. Og stadig er det i norsk opinion nok av dem som mjauende bruker Hamas som en unnskyldning for ikke å stille opp for palestinernes sak, fx gjennom full boikott (*) av Israel.

The Observer har publisert Gaza Youth's Manifesto (*) som innledes med en kraftsalve mot både Israel, FN og det internasjonale samfunnet, så vel som mot Hamas. Dette er den palestinske ungdommens rett, og det viser med all tydelighet at en nordmann kan støtte palestinerne uavhengig om han eller hun liker Hamas eller ikke.
 

Undertegnede er blant de som sto foran Telenor Arena på Fornebu i fjor høst og ropte "Occupation: Zero points!" (*) myntet på Israel, som naturligvis ser den propagandamessige gevinsten i delta i det fredelige og uskyldige European Song Contest.

Personlig har jeg aldri forstått hvordan et land som ligger ved Middelhavet (*) automatisk regnes som europeisk, men klokelig nok var ikke dette brodden i vår kampanje, den var rettet mot Israels okkupasjon, ikke at man er litt raus med grenseoppgangen for vår gamle verdensdel.
   

I fjor høst ble det lansert et opprop for akademisk og kulturell boikott av Israel. Blant de som sluttet seg til oppropet var rap-gruppa Gatas Parlament, som undetegnedes sønn er en del av. 


Men hallo! Stiller ikke Gatas Parlament i årets Melodi Grand Prix?! Selv Skandinavias største hip hop-magasin Kingsize (*) trodde knapt på det da ryktene begynte å komme, men lar i et intervju gruppa forklare at "Rap er en battle-kultur, og det her er den største battlen vi har i Norge!" 


Så hva tenker en gammel raddis-pappa om Israel og Gatas og Grand Prix og hele suppa? Blir dette konsekvent inkonsekvent? Vel, jeg er glad ikke Israel vant i fjor. Da hadde finalen gått i Tel Aviv i år. Og hva om Gatas hadde kommet seg helt dit? Vel, så fikk man heller dra ned og kaste noen egg …  


Men heldigvis: Lørdag kan vi trygt sette oss ned foran TV-en og trykke iherdig med sms-tommeltotten for gutta.(***) Husk pop corn. (*)