Nekrolog trykt i Klassekampen mandag 2. april 2007

Tom Martinsen døde natt til 31.mars. Jeg var så heldig å bli kjent med ham for snart førti år siden på Sder i Stockholm. Vi var begge heldige, for vi var elever av den legendariske stillsfotografen og daværende leder av Foto- och Dokumentärfilmskolan Christer Strümholm. Første året (1968) kaltes Skjutskolan. Og Tom skjøt seg opp til en av skolens dyktigste elever og fulgte også sin læremester tett senere.

Mens jeg hoppet av og fikk b-fotojobber i Oslos spillefilmbransje og siden et hopetall med yrker, gikk Tom til Dagbladet umiddelbart etter fullført skole, ble i Dagbladet, og fant mangfoldigheten i yrkeslivet gjennom arbeidet for avisa. Det er det mange som har hatt glede av. De land og menneskeskjebner han har sett, har ikke jeg oversikt over.

Men når jeg skriver "sett" er det som fotograf, som menneske og kunstner. Med fare for å låte svulstig. For det var absolutt ikke Tom, selv om han i mine øyne var en verdensmann av Erik Byes kaliber. Hans ærlige og engasjerte bilder tilhører ikke bare Dagbladet, men oss alle, og vi må få se mer og flere av dem. Det er et krav. I stedet for å skyve seg selv fram, tok Tom gjerne et steg til siden og viste oss all verdens fotografer, f eks gjennom Øyeblikket-spalten i avisas lørdagsmagasin. Ikke få har blitt oppmerksom på Tom Martinsen gjennom denne spalten, som representerer det beste ved Dagbladet. Jeg har møtt dem som til og med tror at det var hans egne bilde som ble gjengitt der. Så var også tilfellet, men bare den aller siste tiden.

Lørdag (31.3.) sto et foto fra Kerala der Tom utvedtydig og på en lavmælt dramatisk og Tom-sk måte sier takk for seg. En trøst er det - en jævlig bra trøst er det! - for oss som står igjen med tårer i begge linsene og munnen på full blenderåpning over dette umistelige tapet, at han finns likevel; han etterlater seg så uendelig mange flotte spor:

Ikke bare minner, men bilder, bilder, bilder. Kerala. Tjøme. Double Arrow Route 66 Arizona. Pha-Quen-nee-e Standing Deer fra Mexico. Verdens Ende. Bildene til Tom er berikende. Vi trenger dem nå. Tom Martinsen kjempet for fotografiets status. Han hjelper oss med å klarne blikket. Takk til Tom.

Nils Amund Raknerud
Nekrolog av Fredrik Wandrup i Dagbladet
Tilbake til hovedsiden