Les også tidligere utgitte tekster. Tilbake til Raknerudvillaens hovedside
Teksten ble trykket lørdag 7. november 2009 - på Klassekampens baksidespalte I DAG, der bidragsytere utenfor avisen skriver daglig. Ansvarlig er Hilde Reinertsen, kronikk - og debattredaktør, redaksjonssekretær Tollef Mjaugedal.Jeg har hengt ut en adm. dir.

"Skal vi mennesker skape en god verden, er ikke dette veien å gå. Ingen god frukt i våre liv gjennom slike virkemidler."

Disse ord er verken et innlegg mot dødstraff eller bestemors-bekymringer for rampete halloween-ungdommer. Det er innmeldings-erklæringen til en av mange i Facebook-gruppa FJERN SKATTELISTENE FRA OFFENTLIGHETEN.

Selv er jeg tilhenger av offentlige skattelister, men ble nysgjerrig på meningsmotstandernes argumenter. En kveld jeg var i det kranglesjuke hjørnet, meldte jeg meg inn, pådro meg noen verbale kloremerker og trakk meg kjapt ut igjen. Min gjesteopptreden var knapt merkbar; gruppa vokser med 500 til 1000 i døgnet.

Offentlige skattelister, og særlig det at de legges ut på nett, er et overgrep mot privatlivets fred ? det er en nøktern fellesnevner for hva denne tallrike forsamling mener. Temperamentet er voldsomt til tider, "misunnelsen er større en kjønnsdrifta!" sier en mann på 22, mens en annen er motstander av å betale skatt i det hele tatt. Sitatet jeg innledet med fortsetter med stor patos:

"Tenk på barna, hva lærer vi dem? Hvem er deres helter og hvorfor??? Hjelp oss voksne å være gode rollemodeller! Barna trenger det i denne skakkjørte verden fylt med grådighetskultur! Gandi sa det godt: 'Det er nok i denne verden for alle menneskers behov, men ikke nok for alles grådighet!' Takknemlighet i hjertet er en diamant som skinner mer og mer jo mer en er takknemlig.";

Tankegangen hos - la oss kalle henne Eva - må være denne: Innteksforskjeller, klasseskiller og utrettferdighet er nærmest gudegitt og naturlig. Derfor må vi ikke ledes inn i den fristelse som lett tilgjengelige skattelister representerer og som leder til mobbing, sjikane og alt ondt.

Aftenposten skrev nylig om en mulig nedleggelse av Aker sykehus. En adm. dir. med navn og bilde argumenterte arrogant for å legge ned. I følge skattelistene tjener han det mangedobbelte av gjennomsnittet i Groruddalen i Oslo. "Jeg må ha da rett til," skrev jeg på Facebook "å vite hva MINE SKATTEPENGER brukes eller misbrukes til," og avsluttet: "Lønna til denne direktøren plasserer ham i en ganske annen samfunnsklasse enn de som protesterer!" .

"Herlig!" svarer Claus ironisk. "Du beviser du hva mange her mener, de åpne listene skaper mobbing og uthenging."

Det undrer meg at det offentlig innsynet ser ut til å provosere mer enn urettferdighetene i seg selv.

Tilbake til villaens hovedside
Tilbake til oversikt tekster