Tilbake til artikkelen om LØCHEN


Samme dag som artikkelen sto fikk jeg en kommentar fra en leser, en sjømann som tar opp det jeg skrev: "I 1969 var et hemmelig politisk arkiv noe som offisielt ikke eksisterte. Ikke annet enn i en filmskapers fantasi." i artikkelen om ERIK LØCHEN

Kjære Nils Amund
Beklager men du tar nok litt feil, i 1969 hadde Norske sjøfolk visst i mange år at det fantes overføring av deres politiske profil fra Norge til USA.
Allerede før ankomst hadde US immigration service profilen til hver eneste person ombord.I det samme året hadde telefonsentralen i regjeringskvartalet en stor stab av "overvåkere".
Ha en god dag hilsen en ejømann fra femtiåra


Sjømann gir en betimelig korrigering. Det jeg mener, uttrykte jeg ikke presist.
For å si det slik: Det "alle" vet, for eksempel sjøfolkene, er ofte noe annet enn det offisielle bildet. Norge er for eksempel ikke i krig i dag ... offisielt.


Lørdag 20 og søndag 21. mars 2010 sende NRK P2 en radiodokumentar om Gunvor Slaatten, som gjorde en feil i sitt liv i følge sin advokat, hun giftet seg med en mann i Osvaldgruppa.

Hun og mannen ble frikjent - ETTER ÅR MED OVERVÅKING - blant annet gjennom en radiosender i stikkontakten på soverommet. De ble frikjent - men fikk ikke ett øre i erstatning.
Se http://www.nrk.no/programmer/radio/radiodokumentaren/1.7040323

Det er dette jeg noe upresist hadde i tankene da jeg skrev at overvåking var noe som kun foregikk i en filmskapers hode.
NA
Fra rettssaken mot lederen av Osvaldgruppa i 1954. Den tiltaltes kone blir fotografert i en pause.

Og lista kan fortsettes: "Mot slutten av 1940-tallet gjenoppfrisket overvåkningspolitiet sin interesse for Spania.kjemperne." POT-sjef Asbjørn "Bryhn mente at Spania-kjemperne hørte hjemme på ‘A-listen‘ over spesielt farlige individer." og "sammenliknet dem med folk som hadde arbeidet for den tyske etteretningsorganisasjonen Abwehr" ... skriver Jo Stein Moen og Rolf Sæther i Tusen dager, Norge og den spanske borgerkrigen 1936-1939, (Gyldendal 2009). Blant de som deltok i kampen mot falangistene til Franco ble Asbjørn "Osvald" Sunde regnet som spesielt farlig.