Til hovedmeny. Tilbake til hovedside
Trykt tirsdag 2. desember 2008 i Klassekampens baksidespalte I DAG, der bidragsytere utenfor avisen skriver daglig. Ansvarlig er Ali Esbati, kronikk - og debattredaktør


Flere som er rundlurt?


Flere som er rundlurt?

I 2003 sto USAs utenriksminister Colin Powell i FNs sikkerhetsråd og sa de hadde beviser for at Iraks diktator Saddam Hussein hadde masseødeleggelsesvåpen. Mange har glemt hvem som egentlig snakket; en representant for det samme landet som i si tid beviste at de ikke bare hadde, men var villige til å bruke masseødeleggelsesvåpen. Nagasaki. Hiroshima.

I krig og kjærlighet er alt tillatt ... i USAs kjærlighet til det de kaller friheten er krig og alle råtne knep tillatt. Etter 11. september fikk de et påskudd til å kaste seg over i Afganistan, men det virker som de aldri får nok.

11. september også er datoen for det CIA-initierte drapet på Chiles president Salvador Allende i 1973, 28 år før. Men det har nærmest havnet i den historiske glemmeboka. Blant Latin-Amerikanere er det imidlertid mange som regner de med to - 2 - "ellevteseptembre".

Her i Norge er vi lettere å lure. Fredag for et par uker siden, altså fem år etter Powell i FN, våknet jeg til P2s Nyhetsmorgen som kunne fortelle om en Los Angeles-journalist som har skrevet en oppsiktsvekkende bok. Boka foreligger nå på norsk. Der fortelles om en iraker som skal ha vært USAs eneste "kilde" når det gjaldt Saddams masseødeleggelsesvåpen.

NRK-innslaget i seg selv var glimrende: En enkelt irakisk flyktning fortalte USAs "intelligence services" i 1999 at Saddam hadde masseødeleggelsesvåpen. Irakeren selv, en vanlig "low level" ingeniør, ville ikke sette i gang noen krig. Han trengte bare å komme ut, hadde problemer med papirene og løy for å få visa.

I slike CIA-kretser er sannheten som tyggegummi, forskjellen er at USAnnheter varer mye lenger og drøvtygges i det uendelige.

Irakeren den amerikanske administrasjonen den "nformasjonen" de trengte som påskudd for å starte en krig som fortsatt pågår. De fikk det de ville ha.

P2s Nyhetsmorgens fine innslag ble imidlertid introdusert av en medarbeider som ikke var fullt så våken, idet hun sa at den irakiske flyktningen "rundlurte USA og verden".

Stakkars uskyldige "amerikanere" som ble rundlurt, altså, og ble lurt til å krige! Vi var forresten 60.000 osloensere som protesterte i gatene mot at denne krigen skulle startes, og rundt om i verden var det nok adskillige millioner som hadde gjennomskuet bløffen. Minst av alle tror jeg Bush-mennene lot seg lure. De visste.

At den stakkars ingeniøren "rundlurte USA og verden" er en uttalelse som kan tyde på at kaffeautomatene i NRK-huset ikke virker så tidlig på morgenen. Mange nyhetsfolk har stadig et søvngjengeraktig forhold til amerikansk (les USAs) politikk. Det gjelder å ikke la seg lure.

Nils A Raknerud
Vaktmester på Deichman

Til Deichmanske Biblioteks hjemmeside.
Tilbake til hovedmenyen.