Til hovedmeny. Tilbake til hovedside
Trykt fredag 30. mai 2008 i Klassekampens baksidespalte I DAG, der bidragsytere utenfor avisen skriver daglig. Ansvarlig er Ali Esbati, Klassekampens kronikk - og debattredaktør
Pool (pøl)
Gud sa: La det bli lys. Og det ble lys (men ble det klarhet?)

Himmel og jord ble til, og etter mye prøving og feiling kom også mennesket på banen. Til slutt kom direktørene. Direktørene er satt til å lede andre mennesker. Noen leder mange, noen leder få. Antallet ledede skifter ustanselig. Grunnen er at direktørene, til tross for sin direktør-faglige dyktighet, lider av kronisk morbus reorgum raptus, som kan oversettes med konstant omorganiseringsmani.

En av symptomene er at de etter lengre tids direktøring og omorging, utvikler noe uklar tale. Et ferskt eksempel fra hovedstaden:

Vi har startet med designfasen og har allerede laget første utkast av designkriterier som ulike organisasjonsmodeller skal måles opp mot. Vi fortsetter nå med å finpusse på designkriterier, for deretter vurdere ulike organisasjonsmodeller opp mot kriteriene. Når vi har to modeller som matcher kriteriene best, vil vi gå videre og finpusse modellene før styringsgruppen velger modell. Prosjektet avsluttes med en grovplan for implementering av ny organisasjonsmodell som sammen med funksjonsanalysen vil danne et godt grunnlag for å skape en bærekraftig ...

Man kan enten nikke dypsidig til dette, eller innømme, som jeg, at man ikke skjønner et skvatt. Min kontaktmann innen akademia, med mellomfag i retorikk, og da særlig tekstanalyse knyttet til makt og funksjonalitet i språk, mottok teksten til vurdering - og mener det ikke står noe som helst.

En hjelpsom kollega rådet meg da til å kjøre tekstutdraget gjennom et program som heter Odalizeren. Det hjalp noe, men siden jeg ikke er odøl selv, har jeg fortsatt problemer:

Vi har startet me' dessignfasen og har alt laga fisste utkast ta dessignkriterier som ulike organisasjonsmodeller skær måles opp mot, fortsetter me' finpuss som ihopes me' funksjonsanalisen vil danne et gøtt grunnlag før å laga ...

Jeg øyner likevel et håp. Ved å ta bruk mange ulike programmer for oversettelse, noe som er særlig aktuelt nå i Mangfoldsåret, vil flere kunne forstå hva direktørene mener (!) Dette åpner for nok en omorganisering, men av en helt ny type. Når alle forstår dem, kan direktørene brukes over alt og, i likhet med poteten TIL alt. Iallfall mer en snorklipp. Antall direktører kan skjæres ned til beinet, for så å implimentere de gjenværende i en direktør-pool.

Det trengs bare litt finpuss.

Nils A. Raknerud
nilsamund[a]gmail.com