Raknerudvillaen og Klassekampen presenterer tekster av Lillibeth Lunde og Nils A Raknerud
her Nils Amunds baksidekst tirsdag 17. ju1i 2012 i Klassekampen faste baksidespalte I DAG,
Redaksjonssekretær er Even Andreas Øvald og Ellen Krystad. P-nisse 1 sto 14. juni.
Klassekampen
Flere Nils Amund-tekster
Flere Lillibeth-tekster


P-nisse II
De kan jo kalle det et miljøvennlig tiltak, et insitament til å ta trikken, disse pseudoargumenterende kommunepolitikere som lar humla suse og kapitalkreftende bruse. Det var i alle fall ei sluse å passere straks etter at hun hadde svingt inn porten til Sykehuset. Det vil si mannen kjørte, hun selv ville neppe fått plass bak et ratt, langt-på-vei-kommen som hun var — nå var begivenheten nær forestående. Ener'n var i anmarsj.


Men parkometret virket ikke, tok hverken mynt eller kort. Hva gjorde det vordende foreldreparet? Fant han fram briller, blokk og blyant, leste og noterte telefonnummeret man må ringe om automaten ikke virker? Mens hun satte seg på plenen, småklagende Akk og ve! og han noterte ned? Ve og ve,  beroliget han henne, Du har vel ikke så mye veer ennå, Lillemor? 


Tror du, kjære leser, at den sindige pappa-hvert-øyeblikk ringte opp, ventet tålmodig til det svarte i utlandet et sted, oppga bilnummer, bilens merke, farge og posisjon og hvor lenge han hadde tenkt å stå? 

 

Nei, han ga f-en i parkometeret og ble hos sin kjære til de var blitt tre, og vel så det. En klok prioritering enhver anstendig pappa ville gjort. Straffen, det vil si boten ble finansiert over bleiebudsjettet. Man kan ikke annet enn klage. 


Da hun skulle på sin første kontroll, tre-fire måneder på vei var det faktisk bedre. De fikk en lapp i resepsjonen som de (han) la under frontruta, og betalte i forhold til hvor lenge de ble, med lavere pris.


Da hun kom med to-ern som hadde fått et livsfarlig allergianfall julaften, tenkte de ikke på parkometer i det hele tatt. De tenkte på barnet. Boten ble tilsvarende høy.  Ikke noe milde Jesus her i gården. Feilparkering er feilparkering. Halelulja, sa P-nissen (svensk slang for en mannlig parkeringsvakt).


Men hva er feil her? Den er at et, som regel privat firma tjener penger på parkering ved et sykehus. Kollektive løsninger? Gratis helsetjeneste? Anstendighet?


Man må da få lov til å tjene penger i dette landet, ta trikken eller sykkelen eller slutt å føde!


Og for at det skal blir flere private, lar kommunale myndigheter kommuneparkometrene forfalle til de ikke kan brukes til noe som helst. Annet enn at de lager morsomme klikkelyder når man vrir på knappen. Slik jeg elsket å gjøre, så snart jeg var stor nok til å rekke opp. 
Les også mine tekster i Bok og Bibliotek,
i Dagsavisen/Arbeiderbladet og
om siste bokutgivelse

Rapporter feil per mail nilsamund[ ]gmail.com