Raknerudvillaen og Klassekampen presenterer tekster av Lillibeth Lunde og Nils A Raknerud
her Nils Amunds baksidekst torsdag 14. juni 2012 i Klassekampen faste baksidespalte I DAG,
Redaksjonssekretær er Even Andreas Øvald og Ellen Krystad
Klassekampen
Flere av Nils A-tekster
Flere Lillibeth-tekster


P-nisse 1Dum som man er, rett som det er, somler man om morran og velger bilismen framfor det utmerkede kollektivtilbudet jeg har, fra heimen til sjukehuset. Forrige dagen avga jeg en centiliter blod eller to for å sjekke at det meste virker som det skal. Samfunnet har betalt et ukjent sjusifret beløp for å holde liv i meg, så oppfølging og kontroll har prioritet.

Ankomt sjukehus ni minutter før legetimen og problem nr. 1 oppstår. Problemet heter privat parkeringsselskap. Automaten sier feil på kortet og vil mates med mynt. Inn i nærbutikken og kjøpe tyggegummi eller banan, betale med kort og spørre etter veksel. Seks minutter gått. Småspurte tilbake til bilen med hjertet i halsen (heldigvis er det ikke dét jeg skal til kontroll for) i tilfelle en av parkeringsvaktene har dukket opp.

Menneskeslekten er som det heter på politisk korrekt kun én rase. Parkeringsvakter har imidlertid evnen til å være usynlige i parkeringsøyeblikket eller skjule seg i sprekkene i asfalten for så å ta en på fersken i skaffe-veksel-sommel eller hvasomhelst. Bevisbyrden på at automaten ikke tok kort i stad, ligger hos parkereren, og vaktens kort virker alltid. Så der ligger du tynt an.

Denne typen parkeringsvakter er overrepresentert i det private, der moralen som kjent avspeiles med ordene: Man må da få lov å tjene penger i dette landet!

I nabolandet, der söta bror bor er de litt mykere og ikke så tøntete beint fram som her. Vi uttaler ordet parkeringsvakt med ild på tunga; p-en spyttes ut og -vakt låter mer som -fffakt; prøv selv men gå ut av bilen. Aggresjonsgraden avhenger av hvor stor bot du fikk.  

I Sverige har hun derimot et kjelenavn som tyder på at forholdet vakt-bilist er så mykt og mysigt som det går an for to antagonister. Hun? I begynnelsen var det stort sett kun kvinnelige parkeringsvakter, antar jeg, eller så var damevaktene snillere enn mannevaktene.

I alle fall kalles en parkeringsvakt i vårt naboland stadig for Lapp-Lisa.

Men siden det er vanskelig å gjøre denne relativt sympatiske yrkesbetegnelsen kjønnsnøytral, har man for menn introdusert en egen, (eggende) tittel: P-nisse. En P-nisse er rigid, förstås.

Og hvordan det gikk med legetime og parkering, med mitt legemes og automatens funksjonalitet, det får du vite mer om neste gang. Så følg med. Følg med.

Nils A Raknerud
nilsamund[krøll]gmail.com
Rapporter feil per mail