Gymnaslærer Pedersen
Premieredato:
24.02.2006
Gjennom 70-tallet blir gymnaslærer Knut Pedersen fengslet av drømmen om en rød revolusjon i Norge. Samtidig får han et forhold til den overbeviste kommunisten Nina Skåtøy. Men er det plass for kjærlighet når arbeiderklassen skal seire?
Han er som formet for et småborgerlig liv med pent hjem og mønsterfamilie. Knut Pedersen kommer som nyutdannet lektor til Larvik i 1968. Veien til den bekvemme middelklassen synes åpen når han finner kjærligheten i bibliotekaren Lise Tanner. I klasserommet melder imidlertid tvilen seg hos Pedersen. Klassens fremste agitator heter Werner Ludal. Han fremfører sine sosialistiske argumenter så overbevisende at Pedersen snart føler seg tiltrukket av tanken om en "væpna revolusjon" i Norge. Han blir med i lokallaget av AKP (m-l). Partiets lysende ledestjerne er formann Mao, som angivelig har gjort Kina til et idealsamfunn for arbeiderklassen.
En dag ankommer en ny "kamerat" Larvik, og siste rest av Pedersens familieliv fordunster. Han innleder et erotisk forhold til turnuslegen Nina Skåtøy, en rettroende superkommunist som har mistet kontakten med familien på Oslos beste vestkant.
Nina er så prinsippfast at hun bryter med Pedersen fordi forholdet deres er i strid med partiprogrammet. Pedersen innser, svært halvhjertet, at Nina har rett. Og hun vil gjerne detonere flere politiske bomber for kameratene. Bevegelsen trenger flere som kan identifisere seg med arbeiderklassens kår. Nina, studenten Werner Ludal og flere andre tar seg jobb på fabrikk. Pedersen nøler, og han blir snart sett på som et B-medlem, en kamerat i tvilskamp med sin indre småborger.
Klimaet for kommunisme i Norge blir stadig kjøligere. Når også formann Mao dør, og partiet i Kina blir sett på som kriminelt og fascistisk, slutter de røde fanene i Norge å blafre. Flere kamerater forlater bevegelsen. Pedersen holder trassig på troen - både på de røde faner og Nina, men Nina føler at livsoppgaven hennes rakner. En epoke nærmer seg slutten.
Hans Petter Moland
(regi)
Hans Petter Moland er en av Norges mest erfarne regissører og manusforfattere, og medregnet "Gymnaslærer Pedersen" kan han skilte med fem spillefilmer og en lang rekke reklamefilmer. Moland fikk god mottakelse allerede med debutspillefilmen "Secondløitnanten" (1993), med Espen Skjønberg i tittelrollen. "Kjærlighetens kjøtere" (1995) var et frostbitende, Amanda-vinnende drama med blant andre Stellan Skarsgård og Bjørn Sundquist. Skarsgård bidro også sterkt i Molands tredje film, "Aberdeen" (2000). Den internasjonalt orienterte "The Beautiful Country" (2004) ble nominert til Gullbjørnen ved filmfestivalen i Berlin. Moland lagde også sekvensen om Arbeiderpartiet i novellefilmsamlingen "Folk flest bor i Kina" (2002).
Kristoffer Joner
(Knut Pedersen)
Kristoffer Joner har på få år blitt en av norsk films mest anerkjente skuespillere. Han ble først lagt merke til i TV-serien "Offshore" (1996). Forventningene til filmkarrieren ble innfridd med debuten på lerreten i Pål Jackmans "Detektor" (2000), der han var den ubalanserte Jørgen. Joner fulgte opp i Arild Østin Ommundsens lavbudsjettsfilm "Mongoland" (2001). Talentet for å fremstille forpjuskede personer viste seg på ny i Gunnar Vikenes "Himmelfall" (2002). I grøsseren "Villmark" (2003), signert Pål Øie, viste Joner hvordan redsel kan arte seg. I 2004 var han henholdsvis psykiatrisk pasient og syngende pizzabud i Erich Hörtnagls "Den som frykter ulven" og Tore Ryghs "Alt for Egil". Joner vant Amanda-prisen som beste mannlige skuespiller for Pål Sletaunes thriller "Naboer" (2005). Han spilte også i dramaet "Vinterkyss" (2005), som vant Amanda-pris for beste debut (regissør Sara Johnsen) og beste kvinnelige skuespiller (Annika Hallin).
Ane Dahl Torp
(Nina Skåtøy)
Kristoffer Joner har vært det, og nå er Ane Dahl Torp Norges nyeste Shooting Star. Hun ble nylig presentert på filmfestivalen i Berlin sammen med talentfulle kolleger fra en rekke europeiske land. Shooting Star er et selvstendig arrangement i regi av European Film Promotion i samarbeid med festivalen i Berlin. Norsk filminstitutt er det norske medlemmet, og utpeker de norske kandidatene. Kriteriene for å bli Shooting Star er at skuespilleren skal være godt kjent og etablert i hjemlandet. I tillegg må han eller hun ha spilt i filmer som har gjort det godt på kino nasjonalt, eller ha vunnet oppmerksomhet og priser internasjonalt. Ane Dahl Torp oppfyller kriteriene, mener filminstituttet. Hun fikk sitt gjennombrudd med TV-serien "Svarte penger, hvite løgner" (2004), som hun vant en Amanda-pris for. Ane Dahl Torp har også spilt i Alexander Eiks "Kvinnen i mitt liv" (2003) og Torun Lians "Ikke naken" (2004).
Dag Solstad
(roman)
"Gymnaslærer Pedersen" er basert på Dag Solstads kritikerroste roman fra 1982, "Gymnaslærer Pedersens beretning om den store politiske vekkelsen som har hjemsøkt vårt land". Dag Solstad har siden debuten med novellesamlingen "Spiraler" i 1965 vært blant Norges mest profilerte forfattere. Han har fått Kritikerprisen tre ganger, og i 1989 mottok han Nordisk Råds litteraturpris for "Roman 1987" (1987). Han er også kjent for sine fem bøker om VM i fotball, skrevet i begeistret tospann med kollega Jon Michelet.
|
|
|
Genre:
Drama
Nasjonalitet:
NOR
Sensur:
11 år
Regi:
Hans Petter Moland
Medvirkende:
Kristoffer Joner, Ane Dahl Torp, Henriette Steenstrup, Fridtjov Såheim med flere
Lengde:
2 t. 3 min.
Filmbyrå:
SMN
|
|
|