Tre virkeligheterNils A. Raknerud
"Ikke ring meg! Ikke glem meg!"
Roman - Tiden

Verna er verneombud og står ved samlebåndet på mineralvannfabrikk. Sammen med samboeren Pål har hun sønnen Jens på nesten ti år. En fredagskveld treffer hun den tidligere arbeidskameraten Roger utenfor en nattklubb; de ender i Rogers seng og blir der til utpå søndagen - Pål er på hytta, jens hos fetteren.

Dette er de tre virkelighene Verna må forsøke å sy sammen: det etter hvrt noe slitne samboerforholdet, det plutselige eksploderende kjærlighetslivet og fabrikken. Nils A. Rakneruds store fortjeneste er at han klarer å levendegjøre konfliktene ved hjelp av spillevende mennesker vi blir glad i, selv om et par av bifigurene er og blir klisjeer: kapitalilstlakeien som er overingeniør på fabrikken, Vernas uspiselige småborgerlige søster Borghild. Det er ikke mange feil i miljøet (jeg har selv arbeidet ved samlebåndet på flasketapperi); bare en muslimsk pakistaner med panjabi istedenfor urdu som morsmål og som har vært i Norge i 20 år uten å lære seg særlig norsk, virker direkte troverdig.

Innvendingen mot Rakneruds roman er ambisjonsnivået. Spørsmålet blir hva vitsen er med enda en glatt samlivs/arbeiderroman. Dette blir en hyggelig og ukomplisert bok å lese, og den er lett å glemme. Som en god ukebladroman, for den saks skyld.

Kjell Olav Jensen
Arbeiderbladet (nå Dagsavisen) tors. 1. oktober 1992

Nils A Raknerud er (1992) medlem av Norsk Kjemisk Industriarbeiderforbund og arb. ved A/S Denofa Lilleborg Fabriker på Torshov i Oslo. Han debuterer med "Ikke ring meg! Ikke glem meg!". Boka henter sin handling fra industrimiljøet i Torshov-dalen.
(red)