Til hovedmeny.Tilbake til hovedside Se også tidligere versjon med H. Skauges tegning: "Dronning Salomo og Hjørdis Hattemaker"
Trykt onsdag 12. april. 2006 i Klassekampens baksidespalte I DAG der bidragsytere utenfor avisen skriver daglig, ansv. kronikk - og debattredaktør Håkon Kolmannskog.
En tilnærmet versjon ble lest på Skrivegruppa Ordkrutts arrangement på Deichmanske bibliotek, Gr.løkka filial 4. april 2006.
Den opprinnelige versjonen ble trykt under pseudonymet "MASKINKJØRER'n" og illustrert med Halvard Skauges tegning. Han brukte da signaturen "M".
Tilbakeblikk
- Den gangen jeg begynte her, for tolv år siden, sto det "damer" på funksjonærdametoalettene. Der vi gikk sto det bare "kvinner". Det husker jeg så godt jeg la merke til.

Vi har nettopp passert 8. mars. Året er 1987. Det er Else som husker den gangen da det var ansatt både damer og kvinner på bedriften.

Jørgen, klubbstyremedlem, bidrar med en annen historisk pussighet. I femti-åra førte bedriften statistikk over sjukefraværet i tre kategorier, forteller han. Menn, ugifte kvinner og gifte kvinner.

- Sjuk statistikk, sier Mona.

- Tenk å lage en noe sånt, sier Verna.

- En ting er sikkert, sier Else. - De hadde makt.

- Og utovertiss, tilføyer Stina.

- Banna bein! sier Mona.

- Herr, fru og frøken, samme greia, det, sier Stina.

- Men det er da et tegn på framgang, sier Jørgen prøvende, - at damer, eller kvinner, besetter viktige stillinger i samfunnet?

- Viktige stillinger, ironiserer Else. - Tenker du på kassadamer og maskinkjørere?

- Får du lov ti å kjøre maskiner? under Stina. I Såpa holder de litt hardere på tradisjonene enn hos Else, som er i Flytende. Flytende, Såpa og Pulver utgjør kjernen i Lilleborg Fabriker. Akkurat nå er kantinen som er viktigst. Men pausa går mot slutten.

- Ja, vi får kjøre, men ikke skru, sier Else til Mona.

- Før hadde jeg positive fordommer overfor direktør- og marketings-damer, erklærer Jørgen omstendelig. - Det har jeg slutta med.

- Ikke verst, svarer Verna og ser ut av vinduet. Sola skinner igjennom. Avslører ferske vaskestriper.

- Når de "avanserer", som det så fint heter, letter de fra bakken, holder Else på.

Jørgen trekker på skuldrene. - De suges bare opp av systemet, sier han, som om det nærmest var uforskyldt.

Stina fnyser. - Alt ståket og stresset nede hos oss er iallfall temmelig fjernt for dem. Var inne hos hun nye bedriftslege-dronninga forleden. Prøvde å si noe om støyen. Vet dere hva hun svarte?

Hun tar en kunstpause. - "Du må prøve å slappe av," sa hu. "Mens du jobber" Å, takk for det.

- Jørgen skal til å si noe, men Stina må sette punktum:

- Bare måten hun sa "slappe av" på, gjorde meg enda mer stressa!

- I følge den siste statistikken er de kvinnelige funksjonærene i ferd med å løpe fra sine industrisøstre, sier Jørgen.

Else ser på klokka. Jørgen later til å ba begynt på en større utredning. - I -81, alstå for seks år tilbake, var forskjellen på tre prosent. I fjor lå den på ti.

Damene ser avventende ned i kaffe- og tekoppene. Får de en valgtale for Partiet? Men så er tida der. Alle reiser seg. Jørgen gir Stina en klapp på skulderen.

- Hvis bedriftslegen er ei dronning, er vel du …

- Slave, furter Stina.

- Eller Hjørdis Hattemaker?
Nils A. Raknerud
Vaktmester ved Deichmanske bibliotek i Oslo