Til hovedmeny. Tilbake til hovedside
Trykt fredag 27. februar 2009 i Klassekampens baksidespalte I DAG, der bidragsytere utenfor avisen skriver daglig. Ansvarlig er Hilde Reinertsen, kronikk - og debattredaktør, redaksjonssekretær Tollef Mjaugedal.

HeiEr du den nye leseren til Klassekampen? I følge siste telling får denne blekka 2 nye abonnenter om dagen. Du er kanskje en av dem? Løssalgsavisene raser mens Klassekampen kommer ut som den landsomfattende dagsavisa som øker mest. Mediebedriftenes Landsforering opplagstall for i fjor ble nyling lagt fram og denne 40-åringen kom da ut som klar vinner, regnet i prosent. Den røde avisa økte riktignok ikke så mye som den lyserøde; Dagens Næringslivs 1,7 prosent pluss representerer dobbelt så mange aviser (1384) som Klassekampens 6,3 prosent.

De to avisene har det til felles at aribehnfaktoren er lik null. Dette gjør DN og KK til nisjeaviser, aviser for spesielt interesserte, i motsetning til main stream-aviser som Dagblad′ og VG. En nisje er et rom på sida med noe ukurant og spennende i, mens det store rommet er der de fleste oppholder seg.

Det er jo skremmende. To aviser som, på seriøst vis tar for seg økonomien henholdsvis revolusjonen, defineres altså som noe på sida, noe litt sært. Mot norrmalt, som Leif Juster ville sagt. Enda økonomi og revolusjon burde være høyst normalt å snakke om i disse dager.

Men media (og her må dessverre NRK inkluderes) stadig logrer stadig for en inngift kongehus-znobb, og dreier seg mer og mer over på kvasi-, kjendis- og kriminaljournalistikk. Dette regnes som det normale.

Normale media er bekymret for at Hugo Chavez kan bli diktator. Mens denne avisa jubler over at han har fått mulighet til å gjenvelges. I likhet med Bondevik og Stoltenberg, for øvrig. Mens andre aviser glemmer at Israel brøt våpenhvilen, får du en påminnelse om nettopp dette faktum på første side av Klassekampen. LOs ti års lange kamp for de lavtlønte har ikke gitt resultater, kan du lese om. Og FrP-kode-forfatter Marsdal refser det han kaller Det norske System som gir oss "hijabstrid i alle kanaler og stösta möliga tysssstnad om enhver klassekonflikt".

Debattsida har seriøsitet mer enn noen annen avis. Og takhøyde. Et ferskt eksempel er da redakør Braanen en fredag æresskjelte sine meningsmotstandere i Pirat Bay-saken, men fikk pepper så det holdt allerede dagen etter i sin egen avis.

I vår del av verden holdes ytringsfriheten hellig, mens den søles bort på babbel. Tabloidpressen hausser opp om "Naken greve jaget neger med øks", slik Tramteatrets Anders Rogg og Arne Garvang sang det for et kvart århundre siden.

Velkommen blant de sære som leser Klassekampen.

Nils A Raknerud
vaktmester ved Deichmanske bibliotek, Oslo
nilsamund(alfakrøll)gmail.com

Tilbake til hovedside
Tilbake til oversikt tekster