Les også tidligere utgitte tekster. Tilbake til Raknerudvillaens hovedside
Teksten ble trykt lørdag 27. februar 2009 - på Klassekampens baksidespalte I DAG, der bidragsytere utenfor avisen skriver daglig. Ansvarlig er Hilde Reinertsen, kronikk - og debattredaktør, redaksjonssekretær Tollef Mjaugedal.
Referer til Aftenpostens CATHRINE HELLESØY: Gir Forsvaret soldater lyst til å drepe? Publisert: 27.09.09
ErfaringerSkituren var i tøffeste laget for denne kroppen. Men den hellige stunden på hyttetrappa var verdt det. Hadde jeg møtt Aftenposten-journalist Cathrine Hellesøy da hun sist sommer stilte folk spørsmål om hva de ønsket å få gjort før de dør, hadde jeg kunnet svare akkurat dette: "Sitte på trappa med en varm tekopp mellom hendene, flytevesten som isolasjon under rompa, vinterferiesola i fjeset og bare nyte synet av landskapet rundt og sjøen som kuldegradene har forvandlet til en hvit ørken."

"Du kan gå over alt", sa arbeidskollegaen med tilhørighet på en av øyene ut mot storhavet, og fikk meg til å tenke på det de gamle fortalte, dengang jeg var pjokk: De kjørte bil på fjordisen. Sikkert en helt spesiell erfaring.

Ikke har jeg tenkt å teste om den holder, selv ikke med ski på beina og iallfall ikke med bil. Selv om den tjukke havisen kanskje holder en tanks i denne kulda. Å gå i upløyd snø gjennom skauen er ekstremsport nok. Egentlig hadde jeg fortjent en gullmedalje.

Dessuten har jeg en gang erfart hvordan det kjennes når isen svikter under føttene. Dengang hadde jeg et helt team rundt meg og hendelsen var relativt udramatisk.

Men det var en nyttig erfaring. Som hun også sa, hun som kom hjem fra et land der det fins både is og snø, men mest ørken: Afganistan. Hun hadde erfart å ta livet av et menneske.

Kanskje sa hun "spesiell erfaring." Nyttig var i alle fall det uttrykket hennes mannlige "morderkollega" brukte da han anonymt lot seg intervjue av Hellesøy (Aftenposten nett 27.09.09). Han utdypet det nærmere på denne måten: "Jeg tror at det er mange som prinsipielt tenker at kamphandling er en nyttig erfaring, det setter det du holder på med i perspektiv."

Hvilken veltalenhet!

For lengst salig kaptein Olsen, som var med å sette opp den hytta jeg nå sitter og koser meg ved, og som muligens kan ha kjørt bil på isen i sin tid, tok meg en dag med ut til skjulet på gården der han bodde og viste meg geværet. Det gjaldt å holde reven unna hønsehuset. Jeg var seks år og husker godt da han sa: "Det skjer noe med deg om du har drept et menneske."

Noe blir ødelagt inni deg, slik tolket jeg ham. Han ville neppe brukt ordet nyttig.

Isen tar også liv. Fastboende forteller om mange døde svaner denne vinteren.