Grunnlagt 1872 av Arne Garborg
Innlegg torsdag 5. mai 2011  


"Enkel adkomst"


Visste du at samferdselsektoren utgjør 25% av klimautslippene. Mindre enn 0,5% skyldes jernbane … står det på den lille avlange konvolutten med serviett, kniv og gaffel som servitøren rekker meg sammen med salaten jeg har kjøpt i kafévognen. Første gangen jeg kjørte denne strekningen med Sørlandsbanen kom serveringen fra ei tralle som den stakkars dama måtte slepe gjennom hele vognsettet. Hva hun serverte husker jeg ikke, annet enn at det var kaffe til foreldrene mine og brus til meg. Men den friske lufta jeg fylte lungene med da vi gikk av på Vegårshei, husker jeg som det var i går. Fuglelydene og de grønnkledde åsene omkring bar bud om en lang og god sommerferie langt vekk fra hovedstadens byluft, som var forurenset nok, selv om bilene ikke hadde tatt over i samme omfang som nå, over femti år senere.


Fra Vegårshei gikk rutebussen ned til Tvedestrand. Bussen ble lagt ned etter hvert, Vegårshei stasjon likedan. Signatur ble det nye konseptet. Bussen gikk i stedet fra nærmeste nabostasjon, Gjerstad. Kortere med tog, lengre med buss. Virkelig flott ble det da Vegårshei ble gjenåpnet og Fylkeskommunen, Vegårshei kommune og NSB gikk sammen om en prøveordning kalt togtaxi; en oppsamlingsdrosje som var subsidiert og som gjorde det enklere enn noen sinne å komme fra skinnegangen til kysten for en rimelig penge. "Ta toget dit toget ikke går" het det i en reklamekampanje for noen år siden. Nettopp.


Ved årskiftet ble ordningen lagt ned, fordi Tvedestrand kommune ikke ville bli med på spleiselaget. Det påkostede Signatur-prosjektet er nedlagt for lengst. På nett (177) kan du bli informert om at det likevel går buss fra Gjerstad, men da blir det 4 overganger og like mange timer før du når Tvedstrand (i påsken over 5 timer). Med tanke på at bussturen egentlig tar mindre enn en time å kjøre, er denne informasjonen utelukkende en måte å gjøre narr av folk på. Toget fra Oslo tar kortere tid enn ventetiden på diverse bussholdplasser. "Enkel adkomst" kaller noen det.

På Nettbussen må du vente på en time på Gjerstad, og det gjelder kun to av togene fra Oslo. Vi som velger kollektivt behandles som en pariakaste.

Det skal være så fint med informasjon på nett. NSB informerer fortsatt om togtaxi-ordningen, flere måneder etter at ordningen er lagt ned og skylder på dataprogrammet. Verst av alt er likevel våre politikere som "informerer" om alt som gjøres i miljøforbedringens navn. Jeg tror det ikke før jeg får se det. Men så lenge lever jeg neppe.


Nils A Raknerud

NSB-passasjer siden 1954 -Dette fant jeg på nett kvart på elleve 28. april. Jeg var på Nedenes og slengte meg i en drosje for å rekke bussen kvart over. Da jeg kom fram var klokka akkurat elleve, og da gikk bussen. Den gikk i henhold til tidtabellen som var oppslått på holdeplassen. Nettutgaven av 177 skylder meg en taxiregning.