www.raknerudvillaen.no


Raknerudvillaen og Bob Dylan har begge sine røtter fra Minnesota. Mine besteforeldres villa ble bygd på en arv fra denne nordlige, amerikanske staten.

Sjekk stikkordene Raknerud, Minnesota og Grand Rapids på Google

(http://www.google.com/search?q=cache:nLY4dZDUEh0J:www.aggregate-us.com/_aius/assets/_pdfs/steward/00_fall_v2.pdf+Minnesota+Grand+Rapids+Raknerud&hl=no&gl=no&ct=clnk&cd=1)

Dette er hentet fra "Memoarer" av Bob Dylan, oversatt av Hans Marius Stormoen:


På "The Kettle of Fish" (New York) spilte de mest jazz på jukeboksen. Zoot Sims, Hamton Hawes og Stan Getz, og noen rythm and bluesplater. Bumble BeeSlim, Slim Gailard og Percy Matfield. Beatnikerne tolererte folkemusikk, men de likte den egentlig ikke. De lyttet bare til moderne jazz, bebop. Et par ganger la jeg en mynt i jukeboksen og spilte The Man That Got Away med Judy Garland. Den gjorde alltid noe med meg, ikke på noen voldsom, berusende måte, den ga meg ikke underlige tanker. Den var bare god å lytte til. Judy Garland var fra Grand Rapids, Minnesota, en by tre mils vei fra mitt eget hjemsted. å lytte til Judy var som å høre nabojenta. Hun var der lenge før mi tid, og som Elton John synger:" I would have liked to have known you, but I was just a kid"Andreas Raknerud, som Raknerudvillaen er oppkalt etter var min farfar.

Andreas hadde tre brødre, Lars, Ludvig og Even. Even Raknerud (1851 - ca.1900) utvandret til Amerika og dyrket opp over 200 mål hvete i Minnesota. Han døde barnløs og arven gikk blant annet til utbedring og/ellerpåbygging av det som nå er kjent som Raknerud-villaen, en gang i tiden en praktfull sveitservilla med utsikt mot Mjøsa og Helgøya. På Helgøya ligger for øvrig gårdene øvre og Nedre Raknerud og fortsatt i bruk i dag. Slekta stammer derfra etter at de jobbet seg inn og overtok gården(e).
Kilde Nes & Helgøya, Nes Historielag 1993


Hamar, mandag 24. april 2006
Foto: © Margrethe, Grønnegata-nabo.