Til hovedmeny.Tilbake til hovedside
Trykt torsdag 7. september 2006 Klassekampens baksidespalte I DAG der bidragsytere utenfor avisen skriver daglig, ansv. kronikk - og debattredaktør Håkon Kolmannskog
Dugnad
Dugnad

Flaksen ville at vi var på Sørlandet samme helg som Thorvald Steen skulle holde foredrag om to av bøkene sine, i Tvedestrand, også kjent som Bokbyen ved Skagerrak.

Flaks var det og å treffe på en på en annen forfatter vi kjenner, Lasse Trædal, rett før vi skulle sette kurs mot bokbyen. Vi var akkurat ferdig med helgas innkjøp, satte bæreposene på bakken og spurte om han skulle inn til byen og høre foredrag.

Begge er ute med ny bok i høst, henholdsvis "Vekten av snøkrystaller" og "Sjøfolk". Den første er en mye omtalt roman. Den andre mindre kjent, men baserer seg på samtaler med denne kategorien arbeidsfolk som alle nordmenn har et forhold til, om vi ikke har glemt vår nære historie helt.

Gamle sjøfolk er det mye av her ved kysten, og kanskje hadde vi noen av dem rundt oss akkurat da, der vi sto med plastposene, i virvaret utafor butikkhuset, på ei øy ute mot Skagerrak, en liten båttur øst for Tvedestrandsfjorden.

At det er folksomt ved butikken på Sandøya en lørdag før stengetid, er ikke uvanlig. Blant annet fordi den stenger til anstendig tid, ganske ulikt en døgnvill Deli de Luca på Grünerløkka inne i Oslo.

Men Trædal er opptatt. Det ser vi jo. Han står med kubein og bender på en mørkebrun planke; den har gjort sitt, men er likevel gjenstridig. Noen meter unna står en kar med hammer, som jeg også drar kjensel på: Biblioteksjefen. Tvedestrand bibliotek har en ansatt, og da er tittelen gitt. Han plukker ned et veggpanel. Bak veggen, som snart ikke er noen vegg lenger, drar noen ungdommer spiker ut av stenderverket. Det er en sensommers lørdag ettermiddag og aktivitetsnivået er på topp.

Den gamle butikkbygningen skal rives. Først må iskrembua tas ned. Men dette handler ikke om nedbygging og fraflytting. Tvert om. Butikkhuset er det bankende hjertet på øya, som har noen hundre fastboende, boplikt og stigende folketall.

Den gamle butikken har vært en trivelig, men altfor trang arbeidsplass i alle år. Butikksjefen og de andre damene som jobber der er for lengst lei av å leke slangemennekser. Før jul skal den nye stå ferdig. En del av arbeidet må skje på dugnad. Rivingen av iskrembua er i full gang. Øyas beboere stiller villig opp! Før snøkrystallene har lagt seg, vil butikkfornyelsen være et faktum .

Sånt noe ha'kke vi i by'n.

Dugnad for 7-eleven?

Nils A. Raknerud
vaktmester ved Deichmanske bibliotek, Oslo
nilsarak@online.no

Gå til Bokbyen ved Skagerrak.