Til hovedmeny.Tilbake til hovedside
Trykt mandag 13. febr. 2006 Klassekampens baksidespalte I DAG der bidragsytere utenfor avisen skriver daglig, ansv. kronikk - og debattredaktør Håkon Kolmannskog
Radioselskapet og DAB
Kjenner du til frekvensen til din favorittkanal? spør mannen med reklamestemmen på det reklamefrie NRK P2. Selvsagt, mumler jeg, støtter den forlengst avbrukne antennepinnen opp mot vindusglasset og finstiller søkeren; 100,0 megahertz er lett å huske.

I et anfall av framtidsrettethet, fulgte jeg likevel reklamen og gikk til anskaffelse av DAB-radio. Digital Audio Broadcasting. I lommeformat. Planen var å nyte mitt favorittprogram Radioselskapet kl. 16.10 på vei fra jobb. Radioselskapet sender en daglig dose intelligent humor, musikk og nyttig alvor.

Forventningsfullt stappet jeg de uvante proppene i øra. Nå var reklamestemmemannen der igjen og snakket varmt om DAB, denne gang for bilister. Selv bruker jeg T-banen, framtidsrettet jordboer som jeg er. Men så er det det med T-baner, at de ofte går under jorda. Der forkvakles radiosignalene til et slags digitalt fuglekvidder, verre å ha i øra enn en god, gammeldags russisk støysender! (Mens mobiltelefon og FM funker.)

Da banen kom opp i dagen etter Tøyen stasjon, var Radio-Rådet på plass. Rådet sitter samlet ved mikrofonen i mandagsutgaven av Radioselskapet og hjelper lytterne med alle slags hverdagsproblemer. Siste innringer hadde utro kjæreste.

Men mens jeg lurer på om innringeren egentlig er ute etter råd, eller bare trøst, suser banen inn på Trosterud underjordiske, og dabben låter som en svartsjuk sisik. Bare å slå av. Resten av hjemturen går i tunnel likevel, bortsett fra ei lita tunnelfri gleppe ved Jeriko, som er midt mellom Trosterud og Lindeberg. Men denne er så liten, at om programleder Nina S. Martin hadde satt på Elvis, ville han knapt rukket en strofe av Joshua Fit the Battle of Jericho, før banen smatt under jorda igjen.

Neste Radioråd kommer 2. mai, ikke første, slik den ordinært skulle på en en mandag. Jeg håper redaksjonen bruker fridagen godt. Selv får jeg ikke gått i tog, fordi jeg har båt. Den ligger i opplag for vinteren og utsetting er berammet til 1. mai.

Hverdagsproblem for Radiorådet: Hvordan få Akerselvens Båtforenings styre, en gjeng trauste arbeidsfolk, til å skjønne at man ikke kan ha sjøsetting for småbåtsredere på arbeiderklassens dag? Forresten, jeg vil heller spørre NRK om hvorfor de reklamerer med DAB-dekning i hele Oslo-fjordområdet. I fjor, da vi seilte ned hele Oslofjorden, var DAB-radion dabbende stille.

Nils A. Raknerud vaktmester ved Deichmanske Bibliotek, Oslo nilsarak@online.no