Nils A Raknerud har utgitt tre romaner, skriver fast på Klassekampens bakside, tidligere spaltist i Bok og bibliotek, samt Dagsavisen.
Se
tidligere utgitte tekster.
Hva er Raknerudvillaen?

Teksten under er trykt i Klassekampens lør/fredagsnummer 16.juli 2010, på baksidespalta I DAG, der bidragsytere utenfor avisen skriver daglig. Ansvarlig er Tollef Mjaugedal, kronikk - og debattredaktør, redaksjonssekretær Eivind TrædalBørson 2010Sitter på trikken og ser så mye jeg ikke liker. Sure fjes. Levende døde. Brautende skolegutter, nedsminka blondiner, kaksete pappagutter med porteføljen under armen og solbriller til fire tusen. Søppel som folk slenger i veikanten. Bilister som råkjører. Det er sikkert ikke særlig pent å si det, men synet av tiggere med pappkrus hører med i denne samlingen av hverdagstristesser, og jeg skal være i et spesielt godt og gavmildt humør for å gidde å stikke hånda nedi lomma etter en krone eller to. Avskaffelsen av fattigdom er et offentlig anliggende.

Men rett før trikken svinger inn mot Plata og Jernbanetorget, legger jeg merke til noe som fyller meg med glad forakt; en kar står foran søyleinngangen til Oslo Børs med armen hevet. Selv om trikken bare fyker forbi, rekker jeg å få med meg at mannen står med mobiltelefonen i hånda. Men han snakker ikke med noen. Han bruker mobilkameraet til å ta bilde av seg selv. Pengesleskt smilende står han der og avbilder seg selv med Børsen som bakteppe! Jeg får lyst til å reise meg og rope ut til mine medpassasjerer: "Se, der står Bør Børson! "

Sistnevnte hadde ikke mobilkamera. Men da han var i Trondhjem, gikk han til fotograf og fikk sendt fine bilder hjem til bygda. Men så oppdaget han at de hadde måne, alle de fine, alle grossereran og rikingan. Dermed måtte han til fotograf igjen, etter å ha barbert seg på toppen. Nye bilder ble sendt hjem med beskjed om å kaste de gamle.

Johan Falkberget skrev i forordet til 1938-utgaven av sin berømte lille roman at han i utgangspunktet ville lage en seriøs samfunnskritikk, men endte opp med skildringen av den humoristiske skikkelsen mange av oss forbinder med Rolv Wesenlund i den filmatiserte versjonen. Den tidligere gruvearbeideren Falkberget skrev opprinnelig Bør Børson jr som en føljetong og mange fikk seg en god latter ukentlig. Mange ble også sinte, for de trodde han skrev om dem selv. Teksten treffer godt med sin parodi. Parallellen til dagens finansakrobater med dertil hørende fjolleri og elendighet, gjør det vanskelig å vite om man skal le eller gråte.Nils A Raknerud

nilsamund(alfakr)gmail.com

Tilbake til villaens hovedside
Tilbake til oversikt tekster