Hør også mitt morgenkåseri på P2 15.04.2009 (iTunes), eller les forrige trykte tekst. Til hovedmeny. Tilbake til hovedside
Klassekampens baksidespalte I DAG, der bidragsytere utenfor avisen skriver daglig. Ansvarlig er Hilde Reinertsen, kronikk - og debattredaktør, redaksjonssekretær Tollef Mjaugedal. Se også FACEBOOK-gruppa "Åpent bibliotek!" og tidskriftet PROSA.


Åpent!
"Det er mange som trenger oss, ikke minst på helligdager. Framtidas bibliotek vil holde enda mer åpent."

Det er biblioteksjef Paul Henrik Kielland som sier dette i det siste nummeret av PROSA. nr 02/09. Under overskriften "Bok, håp og kjærlighet" har Danny J. Pellicer en oppløftende artikkel i det faglitterære tidskriftets nyeste nummer. Biblioteksjefen utbryter her begeistret at det ligger kjærlighet i lufta i Tromsøs nye bibliotek, som åpnet i august i fjor.

Det kan jo høres pompøst ut. Luftige ord svever lett i lufta når det skrives og snakkes om bibliotek i Norge. Jeg har lært meg at jo større orda er, jo verre er virkeligheten. Ikke i dette tilfellet. For her er det snakk om folk med sans for det praktiske.


Det aller viktigste når det gjelder bibliotek, er, bortsett fra at det selvfølgelig må inneholde bøker, er at det holder åpent!

Men på mitt eget bibliotek, Deichman, knipes åpningstidene inn ennå en gang. Oslo Kommune har i årevis gått løs på denne vår viktigste kapital vekselsvis med sparekniv og ostehøvel. På 60-tallet hadde Deichmanske Bibliotek grovt regnet 30% lenger åpent i uka.

I den senere tid har åpningstidene på Deichman gått ned nok en gang. Rett før påske kom siste "lille" snitt med høvelen; 3 timer kortere på fredagene. Og filialene Majorstua og Grünerløkka, som har holdt søndagsåpent om vinteren, skal slutte med dette.

Til sammenligning har Stockholms Stadsbibliotek åpent to timer lenger om kvelden og en time før om morgenen.

Mange må levere boka inn før de går på jobb om morran, men det ligger visst over enkeltes forstand. Trappa under søylene til Deichman i Oslo er ofte befolket som et fuglefjell nordpå før det åpner. Men det legger byråder og byråkrater neppe merke til før de setter seg bak kontorpultene sine.

Det mangler ikke på store ord og visjoner, ikke minst i forbindelse med det lenge lovede Nye Deichman. Samtidig som bibliotekets dører står stengt i flere og flere timer. Dette rammer særlig vanlige skattebetalere, studenter og folk med dårlig råd.

Et lyspunkt er det at Facebook-gruppa "Åpent bibliotek!", som nylig ble startet for å protestere mot dette åpningstid-høvleriet, raskt fikk mange medlemmer.

Og ikke minst oppløftende er at Tromsøs biblioteksjef Kielland følge PROSA leker med tanken om døgnåpent bibliotek!

Nils A Raknerud
vaktmester ved Deichmanske bibliotek, Oslo
nilsamund(alfakrøll)gmail.com

Tilbake til hovedside
Tilbake til oversikt tekster