Nils A Raknerud har utgitt tre romaner, skriver fast på Klassekampens bakside, tidligere spaltist i Bok og bibliotek, samt Dagsavisen. Se sist utgitte tekster. Hva er Raknerudvillaen?
Teksten under er trykt i Klassekampen onsdag 17. august 2011, på baksidespalta I DAG med bidragsytere utenfor avisen. Kronikk - og debattred. Tollef Mjaugedal, red.sekr. Eivind Trædal
Flere Raknerud-tekster


Nordre Aker Budstikkes melder at Café Abel blir værende, i motsetning til hva jeg skrev i Klassekampen. Men man kan vel si kaféen ble reddet av alt rabalderet, eller sagt med informasjonssjef Kine Søyland i Norgesgruppen sine ord: "Det har vært et betydelig folkelig engasjement i saken"
Les oppslaget til lokalavisen her!

Les også oppropet Ja til Ullevål Bokhandel og Café Abel! med kommentarer. Det viser "folkelig engasjement" så det holder. Godt de hører på folket av og til! I alle fall litt.

Anbefaler også dette avisinnlegget av Jon Lange i Nordre Aker Budstikke.
;-)Bokhandelen


Vi tok et minutts stillhet på et godt besøkt førvalgkampmøte i Oslo Rødt. Det føltes riktig og på sett og vis godt å minnes de falne på Utøya og i Regjeringskvartalet på denne måten. AP er våre politiske motstandere. Vi spiller mot hverandre på ulike banehalvdeler, men på en ikkevoldelig bane der våpnet er ord og argumenter. 


Da jeg så noen voksne damer plante en stor spiral av blomster inne i trikkesløyfa på John Collets plass i Ullevål Hageby, tenkte jeg først at det var i samme hensikt. Kanskje har de mistet noen, kanskje et barnebarn savnes. 


Men jeg tok feil. To dager senere hadde damene spent opp en kraftig snor opp mellom to stolper inne i sløyfa, som altså befinner seg foran Ragnar Frisch' auditorium, en del av Universitetet i Oslo. Blindern ligger en trikkeholdeplass unna. På snora var det tredd flere titalls plastbelagte A4 ark med tekst, alt sammen protester mot at Ullevaal Bokhandel, som ligger på gateplanet av auditoriebygningen, skal nedlegges etter 83 års virksomhet. Bokhandelen og Cafe Abel skal bort til fordel for en Kiwi matbutikk. Denne vil da bli liggende vegg i vegg med en Coop matbutikk. Gårdeieren bruker sin makt og vil ikke fornye leiekontrakten.  


Denne kulturvandalismen er det damene har gått i spissen mot. Vi trenger mangfoldet, skriver en av beboerne i området. På en annen lapp står det: Matbutikker finns det overalt. Hvorfor skal Ullevål Bokhandel byttes mot en matbutikk? Hvor skal vi kjøpe bøkene våre? Hvor skal vi ellers stå og glane på ting i vinduet som vi skal ønske oss til bursdagen? Med hilsen fra ei jente på 10 år. 


En tredje: Det er trist når historieløshet og profittjag går hånd i hånd. Det er uendelig trist når dette koples til umenneskelighet uten å tenke på alle som rammes, innehavere, kunder, nærmiljøet, alle som har vært med på å holde tradisjonen i mange tiår. Nitrist, men det er vel bare et tidsspørsmål før også dette vil skje. Tegnene på et sjelløst komsumsamfunn er over alt. 


Ser man stort på det, var jeg ikke helt på jordet i min feiltakelse, likevel. Tida foran oss krever opptrapping av kulturkampen, for mangfoldet, menneskeverdet, ordet, ytringsfriheten og mot dumheten, mot historieløsheten. Det er en stund siden vi så fascistenes bokbål. I dag får man has på bøkene på en annen måte.   


Nils A Raknerud

forfatter og vaktmester på Deichman
... hvis hovedutlån er stengt inntil videre pga bomben mot regjeringskvartalet

www.raknerudvillaen.no