Nils A Raknerud har utgitt tre romaner, skriver fast på Klassekampens bakside, tidligere spaltist i Bok og bibliotek, samt Dagsavisen. Se sist utgitte tekster. Hva er Raknerudvillaen?
Teksten under er trykt i Klassekampen onsdag 27. april 2011, på baksidespalta I DAG med bidragsytere utenfor avisen. Kronikk - og debattred. Tollef Mjaugedal, red.sekr. Eivind Trædal
Flere Raknerud-tekster
Helsevesen og Uvesen

- en Illustrasjon til til den innledende setningen.

Jeg får utdelt håndklær og går i dusjen. Herlig å kjenne vannet renne nedover skrotten og at formen vender tilbake. Omsorg er å få den hjelpa du trenger og den hjelpa du ikke visste at du trengte. HELSEVESEN står det på håndklærne. Hva forbinder du med helsevesen? Tenker du på Pølse-Hanssen som fikk tilnavnet etter å ha karakterisert FrP-velgere som campingfolk i grilldress, men som heller bør huskes som Samlebånd-Hanssen? Helseministeren som dro i findressen og stakk til Japan for å lære av Toyota. Etter denne turen har ledelsesfilosofien "Toyota Production System" blitt svært populær blant mange ledere i helsevesenet. 

Nei, helsevesenet er egentlig benevnelsen på en gjeng hverdagshelter. En hærskare av folk som har valgt et yrke der de hjelper andre, helt enkelt. Hjelper andre med en nyre som ikke virker, en rygg som streiker eller å gå videre når det bare er fantomsmerter igjen av det ene beinet. 

Jeg har sett dem på nært hold i flere uker nå. De imponerer så man kan bli rent svimmel. De står på pinne for deg som pasient, er vennlige og profesjonelle. En medpasient karakteriserte dem som engler. Det er de heldigvis ikke. Märtha har lite med dem å gjøre. Tvert i mot forholder de seg til den praktiske virkeligheten; medisinering, urin, laken, liggesår, kokt egg, sprøytespisser, feberfantasier og et bredt spekter av hjelpetrengende til alle døgnets tider. 

De gjør til og med feil. Feil i helsevesenet kan være skjebnesvangert. Han kan tabbe seg ut ustraffet, den visjonære analytikeren i et meglerhus, men ikke hun som jobber på sykehus. Helsevesenet må korrigere og forbedre ut i fra virkeligheten i sin egen hverdag. Dessverre er HELSEVESENET underlagt det jeg vil kalle UVESENET. Uvesenet består av høytlønnede folk med Toyotafantasier, verre til å snakke i ørska enn den ned-dopa stakkaren de nettopp trilla ut på gangen for at vi andre skulle få sove. 

Uvesenet har oppblåste forestillinger om egen kompetanse og tror man kan avskaffe menneskets skrøpelighet ved å lage fabrikk av helsevesenet. De er eksperter i å fornærme et hardt arbeidende folkeferd med sitt gnål om effektvisering og utgiftsøkning. Siste oven-i-fra-prediken kom fra Spekters yppersteprest Anne-Kari Bratten som mante sykepleiere til å gå mindre på kafé og Sats.

Jeg lurer på hvor mange dobbeltvakter en pleier må ta for å nå opp mot Brattens inntekt på 1,3 mill (skattelistene for 2009). Det går sikkert an å regne ut.