Nils A Raknerud har utgitt tre romaner, skriver fast på Klassekampens bakside, tidligere spaltist i Bok og bibliotek, samt Dagsavisen.
Se
tidligere utgitte tekster.
Hva er Raknerudvillaen?

Teksten under er trykt i Klassekampens lør/søndagsnummer 22. -23. mai 2010, på baksidespalta I DAG, der bidragsytere utenfor avisen skriver daglig. Ansvarlig er Tollef Mjaugedal, kronikk - og debattredaktør, redaksjonssekretær Astrid Hygen MeyerSkjellsord og alder

Jeg er en pingle. Hadde jeg studert på den tida Viet Nam-krigens bilder av brente barn bråvekket mitt politiske engasjement og ledet meg hodestups inn i m-l-rørsla, hadde min tilknytning til denne blitt noe kortere. De språklige eksesser som til tider utspant seg blant de røde studenter, var ikke noe for min sarte kunsterbarn-sjel. I industrilaget jeg endte opp i var derimot tonen vennlig sosialdemokratisk.

Tiår før Facebook gikk venstreradikale studenter løs på hverandre i løpesedler og veggaviser. Kommunister med ulike forkortelser på sin ideologiske tilknytning karakteriserte hverandre ikke bare som revisjonister og renegater, men rotter og andre mindre smigrende metaforer fra zoologien. Som den politiske metemark jeg er ville jeg neppe holdt lenge ut i et slikt jordsmonn.

Men at denne brutale ordbruken begrenser seg til enkelte røde Blindernelementer på 70-tallet, er en forenkling som kun har til hensikt å sverte kommunismens edle tanke. Mitt poeng er tvert i mot at slikt fins over alt til enhver tid. Jeg ble jeg kalt råtten for å en gang å ville ha det Stalinportrettet ut av Klassekampens logo, men skjellordene som i dag kommer fra høyre er verken bedre eller verre.

Den som finner på å klage over for mye reklame i Klassens avis risikerer å få merkelapper som borderline-psykotiker, parasitt og dogmatisk fossil klistra på seg.

Hva skal man ta igjen med? Din jævla liberaler? Hm. Litt tamt, kanskje.

Best å ikke bry seg om det. Men når den stikkende bemerkningen rammer selv om den ikke burde; selv om den bare treffer stanga? Når den har slik kraft i seg at den velter middagsroen og nattesøvnen, hva da?

Skjellsord knyttet til rase er politisk ukorrekt. Hva med alder? Alt fra sandkasseunge via jypling, fjortis, halvgammal gubbe til 70-talls-oldis er liksom greit. Enda det er ikke er så lett å forsvare seg mot om man befinner seg i den aktuelle alder. Kanskje man blir spart når man går med rullator og kateter.

Bak kateteret på gymnaset hadde vi for øvrig en lektor som kunne finne på å si ” du kommer fra rennesteinen og det gjør mora di og“ til en av sine kvinnelige elever. I dag får jentene høre tilsvarende av sine medelever av hankjønn. Selv var jeg “ ødelagt ved roten.”

Det beste våpenet er nok å adoptere skjellsordet og dermed ufarliggjøre det, slik homsene i Danmark begynte å kalle seg bøsserne (på 70-tallet!).

Nils A Raknerud
avdanka gammalraddis
nilsamund(alfakr)gmail.com


Tillegg: Dannet tale for nybegynnere


Tilbake til villaens hovedside
Tilbake til oversikt tekster