Til hovedmeny. Tilbake til hovedside
Trykt onsdag 25. mars 2009 i Klassekampens baksidespalte I DAG, der bidragsytere utenfor avisen skriver daglig. Ansvarlig er Hilde Reinertsen, kronikk - og debattredaktør, redaksjonssekretær Tollef Mjaugedal. Se også ";Fæl brann, snill mann" 19. januar 2009 og Aftenposten-artikkelen 2. febr.2009

Pyro-mannen

Olav Thon vet hvor han har opinionen og media, og den første følger gjerne den siste. Til tross for at vi grumler litt over alle pengene hans, ser vi opp til ham som en grepa kar med mye driv. Da han dukket opp på branntomta på Grønland i Oslo 13. desember 2008, erklærte han dessuten at alle overlevende skulle på plass på hotell.

Han framsto som en slags snill onkel. At en del aviser senere avslørte at Thon ikke retter opp en masse avvik som Oslo Brann- og Redningsetat har påvist, endrer ikke det positive hovedinntrykket: Fæl brann, men snill mann. I ettertid har man visst også funnet brannstifteren. *) Da trenger visst ikke avisene følge opp de andre sidene ved brannsikkerheten.

Brannsikkerhet handler ikke bare om å hindre pyromaner. Det dreier seg også om å berge så mange som mulig fra flammenes rov når ulykken er ute. Thon kom med en annen uttalelse da han sto foran kameraene ved branntomta i Urtegata. Det gjaldt brannalarmen. Der røpet han seg.

Selv besøkte jeg et familiemedlem i den skjebnesvangre hybelgården for en del år tilbake, og kunne observere en klar brannfelle. I Urtegata 31 var det installert felleskjøkken i hver etasje. Branndetektorer som reagerer på røyk var installert rett i nærheten av kjøkkenseksjonene. Og selve stryringspanelet for dekektoranlegget var tilgjengelig for enhver.

Hva skjer da? Når alle vet at det ikke skal mer enn en baconskive i steikebanna til før alarmen går, da slår man av anlegget før man lager mat. Systement oppfordrer med andre ord til uforsiktighet. Hvis noen slo av brannalarmen, er det deres ansvar, sa Thon og toet sine hender. Det holder ikke. Thon løper fra ansvaret.

Idiotiske helhetssløsninger er eiers ansvar. Når folk år etter år må slå av et brannalarmanlegg for å unngå falsk alarm, er det åpenbart et livsfarlig opplegg. Løsningen på problemet hadde vært å skifte ut detektorhodet med en type som ikke reagerer på røyk, men på sterk varme. Og styringsanlegget må være utilgjengelig for beboere eller tilfeldige besøkende.

Thon er ingen pyroman som har glede av å se flammer, men en "pyro-mann" i betydningen brannslurver. Urtegata er bare ett av mange eksempler på at han ikke følger forskriftene. Det er meg en gåte at mannen ikke straffes.


Nils A Raknerud
vaktmester ved Deichmanske bibliotek, Oslo
nilsamund(alfakrøll)gmail.com

*) Se Aftenposten 24.11.09

Tilbake til hovedside
Tilbake til oversikt tekster