Les også tidligere utgitte tekster. Tilbake til Raknerudvillaens hovedside
Teksten trykket fredag 26. mars 2010 - på Klassekampens debattsider. Ansvarlig redaktør Bjørgulv Braanen, Hilde Reinertsen, kronikk - og debattredaktør. Lenke til programmet Brennpunkt. "Osvald" eller Asbjørn Sunde var med i Wollweber-gruppenMoland bør gå avBrennpunkt på NRK 1 viste tirsdag kveld (23. 03. 10 ) en dokumentar om Osvald-gruppa. Det var sterk kost. Arnfinn Moland, direktøren for Hjemmefrontmuséet, som ligger ved det historiske Akershus festning, kan ikke historien sin. Han fikk forevist NRKs dokumentar på forhånd og hadde ingen kommentar. Bortsett fra at han sa noe feil. Deltakerne i Osvaldgruppa kan ikke dekoreres fordi de ikke hadde tilknytning til det norske forsvaret, hevdet Moland. De gjorde altså det vesentligste av sabotasjejobben mot nazistenes okkupasjon, men havnet i skammekroken (og for Asbjørn Sundes del i fengsel) som for takk for innsatsen.

Historiker Lars Borgersrud avviser hjemmefrontdirektørens tull. Agenter ble sendt ut fra britisk side. Også de uten tilknytning til norske forsvarsgrener. Også deres aksjoner protesterte den norske eksilregjering mot. Men de engelske ble dekorert. Vel fortjent. Men hva med de som sto tilknyttet en annen alliert under krigen, som Osvaldgruppa.

Borgersrud sier i Klassekampen dagen etter NRKs dokumentar at Moland finspikker regler for å unngå at man skal gi dekorasjoner også til Osvaldgruppas medlemmer. Det er mildt sagt. Moland prøver å holde den kalde krigen gående. og bedriver inkonsekvent paragrafrytteri. Paragrafryttere sitter ofte baklengs på hesten og tror de ser framover. Direktøren for Hjemmefrontmuséet bør gå av som en del av en altfor lenge utsatt stor-opprydning etter denne skammelige offisielle norske politikken overfor disse motstandsmenn og -kvinner.

Nils A Raknerud
nilsamund(at)gmail.com


Setningen i blått ble strøket av redaksjonen og har ikke stått på trykk.