Artikkelen sto trykt i Osloby, Aftenpostens nye gratisavis med et opplag på 280.000. den siste februardagen 2013.


Inspirasjonen kom fra denne oversikten, som jeg finner er pinlig for oss i nabolandet.

Calle de Olof PalmePå bytur i Kanariøyenes hovedstad Las Palmas, vandrer jeg i sentrale bystrøk og oppdager til min forundring og begeistring et skilt over hodet mitt med ordene Calle de Olof Palme. En gate som bærer hans navn 5000 kilometer unna Skandinavia. 


28. februar er 27 år siden statsminister Olof Palme ble myrdet på åpen gate i Stockholm. Fjorårets film trakk vår nære historie nærmere. Han var regjeringens sjef i to perioder på tilsammen 10 år, den siste runden etter en valgseier det engelske Wikipidia omtaler som 'stunning.' Det endte i blod på Sveavägen og verden - vi som er gamle nok - våknet til 1. mars-morgenen i 1986 med en følelse ikke ulik den man hadde etter mordet på John F. Kennedy tjue år før. 


Når det gjelder den vestlige verdens ledere kan man kanskje omskrive det kjente uttrykket til 'Det er de beste som myrdes.' Skjønt det er langt mellom Kennedys og Palmes politikk. Og mellom Norges og Sveriges også, for så vidt. Palme var en mann som var med i demonstrasjonstog mot Viet Nam-krigen. Den sluttet i 1975. Det året besøkte Palme Fidel Castro. Hvor langt ned i rekkene må vi for å finne en norsk politiker som har gjort det samme? Først og fremst var Palme en standhaftig motstander av alliansepolitikk, mens Norge gikk med i Nato for 63 år siden. Hadde Palme stått opp igjen fra de døde og besøkt sin kollega Stoltenberg, ville han utvilsomt ha kritisert Norges deltakelse i den 12 år lange Afganistan-krigen.


Er det derfor vi ikke har noen gate oppkalt etter ham i vår hovedstad? Nei, men pinlig er det uansett. København har sin gade, Frankrike har 3 boulevarder, 8 gater i Tyskland bærer den myrdede statslederens navn, i Iraklion, Tessaloniki og Athen, en avenida i Brasil og en liten gate i Argentina likeså. For å nevne noen. 


Det er kanskje tvilsomt om det bystyret vi nå er raust nok til å ære en politiker så fjernt fra dem selv i et valgår, så ballen går til krigsmotstander Bjørnar Moxnes og resten av opposisjonen. Sett Olof Palmes gate på Oslo-kartet!


Nils A Raknerud

Rødt Oslo-medlem 

Gran Canaria/Oslo