Nils A Raknerud har utgitt tre romaner, skriver fast på Klassekampens bakside, tidligere spaltist i Bok og bibliotek, samt Dagsavisen. - Se tekstmeny. - Hva er Raknerudvillaen? Denne teksten sto på trykk i Klassekampen mandag 25. august 2014, på baksidespalta I DAG med bidragsytere utenfor avisen. Red.sekr. Ellen Krystad

Innkommet kommenar til baksideteksten min fra Ola Bog, poet:
"I Florida bør man verken eie eller leie. Delstaten forsvinner i synkehøl, mangler grunnfjell.
Bilbelte derimot er jeg for, nå som de er tøyelige.
Det var anderledes for førti år siden, som Bjørn Sand/Stutum påpekte: 'Disse beltene hemmer bare bevegelsesfriheten, jeg har forsøkt, men jeg når altså ikke pilsen i hanskerommet'."
Slå til i dag!

Foto: Kristin von Hirsch (teksten står nedenfor bildet)Tilbake

Du sitter krumrygget og sliten med plastposen mellom beina og glaner rett fram for deg: “Eie eller leie i Florida? Vi har det!”. 


Sommeren er over og blikket ditt henger på det som rører seg i lette farger der framme, bare avbrutt av T-banevognene som suser inn på stasjonen. Kanskje holder den rullende reklamen deg våken etter en dag på jobben med dertil hørende handletur: pølser på tilbud til middag og et relativt billig brød. Det får i alle fall i gang litt hjerneaktivitet der du sitter, og teller antall oppslag; er det tre eller fire før Florida ruller opp igjen?  


Ikke langt fra det virkelige og sikkert så vidunderlige Florida finner du en annen “reklame”: “Todos los niños a la escuela” står det på en murvegg, og en noen hundre meter unna den igjen finner du et portrett som, i rimelig tid etter at han ble torturert og drept av vår store mektige og allierte har fått en god markedsverdi: “El Comandante.”  


Når historien om imperialismen er fullstendig glemt og ute av skolens pensum i den frie del av verden, vil det nok oppstå både spisebestikk og bilmerker som heter “Che”. “Kniv gaffel og che til 593” og “Heller en Che enn en Chevrolet.”  


“Vår store og mektige allierte” er for øvrig et kjent litterært uttrykk fra to av Gert Nygårdshaugs siste romaner. Fiksjon med andre ord.  


Men altså. Som et vestlig og fritt menneske er det da ikke reklame du finner langs veiene på Cuba. Styggedommen heter propaganda og er ment til å indoktrinere oss grundig og godt. Til vi krumrygget sliter oss gjennom et liv under kommunismen.    


“Eie eller leie i Florida?” Det er reklame. “Todos los niños a la escuela”, det er propaganda.  


Hva betyr så det siste? “Alle barn på skolen!” direkte oversatt. Altså en oppfordring som like gjerne kunne stått på plakater her til lands, ettersom skoleplikten av ulike grunner ikke alltid overholdes.  


"Plikt"– ? nei, det er noe klamt og lite frihetlig over det ordet. Moraliserende oppfordringer som dette skal vi ha oss frabedt, her i vår liberale demokrati.  


Ille nok med "Husk bilbelte" langs motorveiene våre. Staten skal nå blande seg opp i alt.