Raknerudvillaen og Klassekampen presenterer tekster av Lillibeth Lunde og Nils A Raknerud
her Nils Amunds baksidekst trykt VERDENS BOKDAG mandag 23. april 2012 i Klassekampen faste baksidespalte I DAG,
Redaksjonssekretær er Even Andreas Øvald, Klassekampen
Flere av Nils A-tekster
Flere Lillibeth-tekster


Föreningen Arbetarskrivare, hva er det og hvordan ble jeg med.På kantina i Lilleborg Fabriker i Oslo var det, med respekt å melde, små variasjoner fra den faste meny. En dag var det storsalg på vafler med smør og geitost, men jeg tillot meg å spørre om jeg kunne få en med bare smør. Nei, det hadde de ikke tid til!  


Dette var industri og på klokka sto det De harde søttiåra.


Partiskillene var strenge, også når det gjalt kantinepolitiske saker. AKP var ikke alene om rigiditeten. En SV-er, fabrikkens eneste, stakkars, foreslo på et fagforeningsmøte at knekkebrød burde være en del av tilbudet. Under avstemning kom kun en pro-knekke-hånd i været, mot Arbeiderpartiets og Arbeidernes kommunistpartis stemmer.    


Senere begynte ting å tø opp. Vi begynte å samarbeide med Arbeidermakt-Gruppene. Det var jo arbeidermakt og fagforening vi drev med. Trotskji-aktige AMG hadde en slik en, tidligere utilsnakkelig, som jobbet nede på lageret, den gangen Nord-Europas mest moderne robotlager, f.ø. En dag kom hun med et eksemplar av den svenske trottare-tidningen Internationalen til meg. 


Hun viste meg et intervju med en skivende sjukepleier, Pelle Olsson som var medlem i den da unge Föreningen Arbetarskrivare. Som linjeleder på Klorin og Salmi hadde jeg for lengst korttekst-debutert under signaturen Maskinkjøreren i Klassekampen og var snart Föreningens norske maskot.  (Hur fan får ni till att göra en revolusjonär dagstidning?)  


Bror Kajsajuntii var med i forløperen Föreningen Norr. Her var ingen spesiell parti-profil, men desto sterke klasseprofil, uten at man dermed gikk i dén dogmatisme-fella. Medlemmene i dag er allt från byrålådeskrivare till etablerade författare. Många av våra etablerade författare har sina rötter i arbetar-rörelsen och fackförbund. 


Prisbelønte Aino Trosell er den mest kjente med 27 titler, romaner og drama, mens trailersjåføren David Ericcson debuterte med den glimrende novellesamlingen Truck Stop i 1999 etter å ha holdt sitt begynnende forfatterskap godt skjult for familie og kolleger under lakenet i køya på långtradaren.


Sammen med Fören. Arbetarskrivare skal ABF* og LO i dag kjøre i gang prosjektet Berätta om ditt arbete. Man vil ha arbeider og arbeidsløs att skriva sina berättelser från arbetslivet - ur ett brett perspektiv. Föreningen vil medvirke der ABF og fagforeningene arrangerar textopplesninger og miniskrivekurs och inspirera till ett ökat skrivande från arbetarklassen. 


Nils A Raknerud
*ABF, Arbetarnas Bildningsförbund tilsvarer AOF, Arbeidernes Opplysningsforbund ... som dessverre syns ordet "arbeider" er så usexy at de vil ikke ha det med på sine hjemmesider.