Raknerudvillaen gir deg mine utgitte småtekster. Her den første i en triologi Se nr 2. og nr 3 . Flere Nils A-tekster ligger her dvs bak inngangsdøra på Raknerudvillaen.no
Denne er trykt torsdag 25. juli 2013 - der alt er god ljugi(!) - i Klassekampens faste baksidespalte I DAG av gratis bidragsytere; redaksjonssekretær: Hanna Haug Røset
En ting av gangen


Det første halvåret etter transplantasjonen ble et halvår der bedringskurven var så bratt at jeg holdt på å tilte bakover, få tilbakefall; ja, og så skjedde nettopp det. Et virus dukket opp og slo meg plutselig ned. Dette viruset er en luring som ikke engang har noe ordentlig norsk navn, pasientene kalles som regel bare snørrunger — for min del ble jeg åpenbart ikke ferdig med snørreriet da jeg sluttet i barnehagen. En gang snørrunge, alltid snørrunge.


Dævelskapen ga seg, motet kom tilbake — men overmotet fulgte med som i et fast følge. Hylende smerter fulgte. Denne gangen ble det ikke bare snørr og tårer, men også innleggelse med ba-bu-ba-bu til nærmeste hospital med dertil hørende undersøkelser, noen av dem perverst ubehagelige. Familien reagerte på min uforsiktighet med gretten empati og la igjen en pose Twist (Tåler han det, doktor?) Og to kilo druer.


For øvrig kan vi ikke leve av å fly på sjukebesøk. Sa de. Eller innbilte jeg meg at de sa. Det kan i grunn gå ut på ett. Smerte og smertestillende gjør hjernen upålitelig og sender realitetene ut på tur. Realitets-orienterings-løp.


Så, etter denne andre runden, da bedringen omsider melder seg, er det så forsiktig som et pip fra fuglekongen dypt inne i granskauen, knapt hørbar, umulig å få øye på. Jeg må få igang enkle ting, sier jeg til meg selv og til taklampa.


En ting av gangen, det er mitt nye motto. Jeg bestemmer meg for å ta en liten tur ned korridoren. En velkjent operasjon. Femti skritt hver vei og jeg kan snu når jeg vil. Kanskje får jeg bonus i form av anerkjennende, sågar beundrende nikk fra disse vennlige hvitkledde.


Men først må jeg ut av senga. Før det igjen må jeg trekke i varselsnora for at noen skal komme. Så må jeg be dem om å senke senga så beina mine når ned til gulvet; men før jeg kommer så langt, må jeg snu meg og leite etter snora som ikke er der den skal, dermed velter jeg vannglasset som er der det skal, det vil si akkurat der jeg satte det sist, med den konsekvens at vannet renner ned i den halvåpne nattbordskuffen, og allerede nå har jeg gitt dem — disse stadig-på-pletten-menneskene — flere ting å ordne opp i, som om de ikke hadde nok fra før av, uten at jeg selv har greid å komme igang med mitt ene prosjekt.


Og så jeg, da, som skulle vise meg som en selv-oppegående pasient.


There is no such thing as one thing.Del 2, klikk!
Nils A. Raknerud
Klipp fra noe som kanskje blir en novellesamling
nilsamund(krøll)gmail.com

For sikkerhets skyld: Dette er godt ljugi; min virkelige familie er kjempesnill.