Til hovedmeny. Tilbake til hovedside
Trykt mandag 5. mai 2008 på Klassekampens baksidespalte med bidragsytere utenfor avisen. Ansvarlig er Ali Esbati, kronikk - og debattredaktørKing Size selvbilde

Jeg tror vårt lille fysiske fortrinn som menn; generelt litt høyere, litt sterkere og litt mørkere i stemmen, er med på å gjøre oss hakket dummere, hakket mindre sosiale, hakket mer sugne på makt. 80 prosent av verdens fattige er kvinner og deres barn. Det gjaldt i alle fall for to år siden i følge SV-politikeren Ågot Valle. Mellom 80-90 prosent av de fattigste familiene hadde kvinnelige eneforsørgere.

Kan de ikke streike, da?

Streiken er, som alle burde vite og mange har glemt, den som kom foran organiseringen av arbeiderbevegelsen. Og det er arbeiderbevegelsen, ikke oljen, som er fundamentet i det velstandssamfunnet vi har.

Omtrent på den tida da 1.maidagen ble innstiftet, streiket kvinnene på Seilduksfabrikken i Grünerløkka i Oslo. Matprisene økte, og sulten kom nærmere. Det hjalp ikke at "Vaffelkona" "Rukaka" og "Klubbkona" holdt til ved Seildugsfabriken og solgte billige vaffelplater, rugkaker og klubb med ister.

Protesten og misnøyen begynte hos veverskene. Lapper ble satt opp på alle avdelinger i fabrikken med oppfording om å samles fredag 14. februar 1890 på Sagene Arbeidersamfund. Den mannlige formannen rev ned lappene. Men alle kom til Arbeidersamfundet.

En kvinnestreik som ikke foregikk i virkeligheten, men på scenen, ble februar 1946 omtalt av Inger Hagerup i Friheten: "En av våre vittigste og mest moderne lystspillforfattere heter Aristofanes. Han er født 450 år før Kristus, og komedien Lysistrata som hadde premiere på Centralteatret i går, viser at det ikke kan være så svært lenge siden."

Den geniale idéen i Aristofanes komedie, som bærer hovedpersonens navn, er at Lysistrata i protest mot krigen mellom Sparta og Athen organiserer en storstilt kvinnestreik på det mest effektive område - i sengen.

Utopisk er det nok. Men det hadde i alle fall vært en begynnelse om kvinner ikke lot seg misbruke slik at Kingsize-rasister som Name og Heimly ble arbeidsløse. (Dagbladet 20. april) Hip hop-artisten Name tror han gjør noe originalt når han poserer foran Per Heimlys kamera med to splitter nakne svarte kvinner hengende rundt seg. Bildetittel: Har han verden for sine føtter?

Danmark-Norges slavehandlere tenkte vel og at de hadde verden for sine føtter, da de satte kurs mot Guineakysten i sin tid, for å kjøpe svarte kropper. Da ikke som fotomodeller.

Nils A Raknerud
vaktmester på Deichman, Oslo
Sjekk Facebook: King Size - Hip hop eller eller distribusjon av nakne afrikanske kvinner?