Les også Lillibeths forrige tekst på trykk.

TildekkingDe kommer trippende ned på brygga i sine lekre små bikinier, gutta i sine knelange badeshorts som såvidt henger på hoftekammen eller hva de nå henger på. Rumpesprekken synes. Jentene justerer og drar ustanselig i sine små tøystykker for å være sikre på at de dekker de små brystene og sitter perfekt langs bikinilinjen, hva nå det er.

Jeg minnes min bestemors badedrakt. En sitrongul, strikket sak som rakk henne et lite stykke ned på lårene og nesten opp til halsen, med et sinnrikt system av bånd som skulle knyttes rundt nakken, eller skulle de gjennom noen hemper på ryggen først? Den var av tynn ull og derfor full av møllhull, hvert år like spennende å se hvor de nye hullene var. De måtte snurpes sammen med sytråd. Fargen var redselsfull mot hennes lyse hud, og ulltrikoten ble gjennomsiktig når den ble våt, den klistret seg inn i alle kroppens folder og sprekker, brystvortene struttet og ingenting var overlatt til fantasien. Min bestefars badebukse var av omtrent samme kvalitet, og slik fikk jeg de første inntrykk av de mannlige genitaliers anatomi.

Det var et lattermildt svare strev å få disse umulige plaggene av og anstendige truser, bh-er og sommekjoler på inne i uhorvelig omfangsrike badekåper. Jeg lærte hvor viktig det var at ikke en flik kvinnehud måtte komme til syne under denne prosessen. Bestefar gjorde det enklere, han fant en stein eller en busk å huke seg ned bak og kvittet seg kjapt med den våte, ekle og fikk på seg sin anstendige khakishorts med høyt liv.

På den tiden hadde jeg selv en rød, hvitprikket "ballongbukse" i tynn bomull som mamma hadde sydd. Den tørket fort, i motsetning til de voksnes badedrakter som måtte skylles og vrenges og vris og tørkes på svaberget før en kunne tenke på neste bad. Det var nemlig umulig å få dem på seg igjen - våte. Verre ble det da jeg i 11-årsalderen fikk min første, lekre filmstjernebadedrakt i korsettstram knallrød elastikk med spiler over brystene som ennå knapt var der. Den hadde også et lite "skjørt" i likhet med mammas. Hun sydde sammen to badehåndklær på langs med løpegang for bendelbånd i den ene enden, en badekåpe til å foreta de underlige skiftebevegelsene inni. Drakten tørket veldig langsomt.

Og dette spetakkelet holdt jeg på med til jeg kom i tjueårene, på begynnelsen av 1970-tallet. Punktum.

Lillibeth Lunde
naturist
bettamor@hotmail.com