Nils A Raknerud er vaktmester ved Deichmanske bibliotek i Oslo og har utgitt tre romaner, skriver fast på Klassekampens bakside, tidligere spaltist i Bok og bibliotek, samt Dagsavisen.
Se sist utgitte tekster.
Hva er Raknerudvillaen?
CSI: Miami - Horatio Caine's Sunglasses Moments

Teksten under er trykt i Klassekampen onsdag 5. oktober 2011, på baksidespalta I DAG med bidragsytere utenfor avisen. Kronikk - og debattred. Tollef Mjaugedal, red.sekr. Velaug Hobbelstad Sælid

Forfatteren med brillene på og ...

Horatio

Kriminelt


Film er best på kino, mener selvsagt en gammel filmmann. Dog er krim best på TV. 


For meg er dette noe mer enn en hang til å se Detektimen eller en slags Derrick-nostalgi. Lasten har utviklet seg i illevarslende sykelig retning. Det har gått så langt at jeg nå har programmert den svarte boksen under flatskjermen til daglig lagring av CSI Miami beregnet på nattlig adspredelse når jeg ikke får sove; Crime Scene Investigation i sin mest glorete, sexistiske, usa-prektige variant glor jeg på ut over i de små timer.  


Hvilken dobbeltmoral for en som fortsatt kaller seg kommunist og har stor kjærlighet til den røde øya sør for Miami. For jeg digger både Fidels skjegg og chief inscpector lieutenant Horatio Caines "low-keyed intensity, deep-voiced somberness". Om jeg bare kunne ta av meg solbrillende så langsomt og megetsigende som skuespiller David Caruso gjør det, så ville selvtillittens mange hull forsvinne som fotspor på Floridas sandstrender når sjøen flør.  


Særlig stilig er det når lieutenant Caine setter en eller annen mord-mistenkt flirende Miami-kakse på plass og forteller vedkommende hvor straffbart det er å hindre politiets etterforskning. Obstructing Police Investigation. 


Så kommer kommers-avbrekket. Jeg hurtigspoler gjennom hele reklameruklet. Med påklista smil og Chaplin-aktig gange farer innslagene over skjermen. Men så en natt flimrer ordene "radar og politi" forbi. Har jeg spolt for langt? Stopp. Tilbake. Nei, midt i TV Norges reklame-sekvens ligger denne: 


"Send Laser <område> til 1900. Så får du sms når politiet har kontroller." "Vi forteller deg når du må senke farten." 


Horiacio Cane har altså knapt fått av seg solbrillene og kommet med sin sedvanlige formaning mot å hindre politiets arbeid, så kommer reklame for nettopp dét. Der har du liberalismen på det verste. I vårt frie demokrati tillates altså et firma som hjelper deg med å lure politiet, og det midt i en anstendig krim. Er fartskontrolluring produkt eller tjeneste? Hvem gjør hvem en tjeneste? Fartsgrenser regnes iallfall som noe kommunistaktig som begrenser menneskets rett til å velge. Og i motsetning til Miami mener Samferdseldepartementet at dette er helt greit og fullt lovlig. 



Nils A Raknerud

vaktmester på Deichman,
skriblent og forfatter