Nils A Raknerud har utgitt tre romaner, skriver fast på Klassekampens bakside, tidligere spaltist i Bok og bibliotek, samt Dagsavisen. Se sist utgitte tekster. Hva er Raknerudvillaen?
Teksten under er trykt i Klassekampen onsdag 8. september 2010, på baksidespalta I DAG med bidragsytere utenfor avisen. Kronikk - og debattred. Tollef Mjaugedal, red.sekr. Eivind Trædal
Mer om Praha 2000





Nå blir det bråk, dere!


Med plakater, teater, sminke i fjeset og flagrende gevanter gikk unge og gamle, onkler og tanter i titusentall gjennom Prahas gater. Denne måneden er det 10 år siden jeg deltok i demonstrasjonen mot Verdensbanken og Det internasjonale pengefondets politikk, og hvis du finner det for drøyt å dele en gammal raddis' mimrende funderinger, slutt her.


Men la meg begynne med en svært hyggelig rekeaften på tampen av sommeren. Jeg ankom sist i det lille eksklusive selskapet. Da var de andre i gang med å snakke om noe så fjernt - og så nært - som Gaza og Israel. At vi ikke har sett det før, sa vertinnen. At vi ikke engasjerer oss, sa en annen. Vi burde gått ut i gatene og demonstrert, men det er det jo bare Blitz som gjør, sa en tredje. Unnskyld, brøt jeg inn, men det er ikke bare Blitz, jeg har selv vært med mange ganger og alle slags folk er representert.  


Dermed fikk vi en runde omkring min påstand: Medias utsendte medarbeidere får beskjed fra redaksjonen om først å finne Lillevolden. Riktig moro ble det da en av de tilstedeværende viste seg å være ansatt i en av landets viktigste nyhetsredaksjoner. Likevel, da vi gikk hjemover under den lyse sensommerhimmelen, var alle enige om at det hadde vært en svært hyggelig aften.


Det samme kan man ikke si om kvelden 26. september 2000 i Praha. Fra Náměstí Míru, Fredsplassen utgikk en fargerik, internasjonal, imponerende og fredelig markering. Senere kom det til et møte mellom de 11.000 utkommanderte og et antall temmelig ville demonstranter, vesentlig fra Italia og Tyskland, som ble alt annet et fredelig. Kan bråket forsvares?


I ettertid tenker jeg mer og mer på medias rolle. WB og IMFs møte i Praha var nr 55 i rekka. Det var først Seattle-protestene noen måneder før Praha som brøt stillheten. Hvor lenge kunne disse maktens limosin-menn holdt det gående i fred? Taushet er en ting. En annen er den redaksjonelle vinklingen som synes å ha som motto: Nå blir det bråk, dere; kryp godt opp i sofaen! 


Da Israel attakerte Gaza-konvoien i mai, presterte Dagsnytt et innslag grytidlig den morgenen som kort referert lød: Palestinakomiteen i Oslo varsler demonstrasjoner hvis Israel border konvoien; sist de arrangerte demonstrasjon ble det gjort omfattende hærverk i Oslos gater.  


Ikke alle nyhetsmeldinger er like ille. Men læll!




Nils A Raknerud

nilsamund(at)gmail.com