Til Raknerudvillaens indexside.
Til Raknerudvillaens hovedmeny.
Tilbake til alleLillibeths linker "Lillilink".

Denne teksten ble trykt mandag 19. juli 2010 i Klassekampens baksidespalte I DAG, der bidragsytere utenfor avisen skriver daglig. Bortsett fra
Tollef Mjaugedal er kronikk - og debattredaktør, Eivind Trædal redaksjonsekretær.
ParadisetJeg ligger på et lite, hvitt seilbåtdekk under sprengfylte fokk og storseil mens kapteinen strever med skjøter og ror. Kursen må av og til justeres for at jeg skal få sol på hele meg hele tiden uten at vi mister retningen.

Vi havner i et lite vindøye og seilene blir slappe en stund, lenge nok til å studere landskapet. Det er litt forskjellig på midtre og vestre Bolærne. Den siste nesten bare svaberg, den første frodiggrønn og skogkledt.

Lykken består i å gjøre sine gleder enkle, sa en vis mann, og selv om det ikke er bare enkelt å holde en liten, gammel seilbåt i stand er det deilig at en kan løse de små problemene som oppstår på en enkel måte uten stress og høye ambisjoner. "Det er hyggelig med liten båt også", sa han som tok trossa da vi la til ved Åsgårdsstrand. Han hadde nok lidd av 3-fotssjuken i lengre tid. Det var mye sammenliknende fotistikk rundt oss i båter opp i flere-mill-klassen. Jeg tror ingen av de som satt med longdrinkene sine, i de hvite skinnsetene i de lekre salongene i de digre, bensinslukende drogene sine har det en tøddel bedre enn jeg, her jeg ligger uten annet enn redningsvest på meg og en kjæreste med kald pils innen rekkevidde, med den høye, skyfri himmelen over og rundt meg, sola sender sine energistrålebunter inn i alle kriker og kroker av kroppen min og myker opp de stive, vonde leddene.

Vi er på vei til hytta på Sørlandet med utedo, stearinlys, peis og 5 meter til vannet der enorme blåskjell ligger klare til å bli hentet opp med hendene og puttet i gryta med hvitvin og hvitløk samt timian, gressløk og persille fra egen urtehage. Vi aner ikke hvor lang tid det vil ta og hvor mange steder vi må legge til underveis. Karin Boye skrev: "Ja nog fins det mål och mening i vår färd - men det är vägen, som är mödan värd." Vi har, i beste fall, en fjerdedel av livsreisen foran oss.

Og akkurat nå hopper kjærestekapteinen naken i land med trossa på et skjær vi ikke aner hva heter. Jeg etter med lunsjen, mango og banan. Blankskurte, glovarme svaberg. Krystallklart vann med mystiske tangvaser og svulmende svamp.

Båten ligger pent fortøyd i en stein og venter på at kapteinen skal svømme ut og klatre ombord i akterstavnen, og jeg solmett smyge gjennom pulpit'en med trossa opp på dekket igjen, med salte dråper over hele kroppen.

Lillibeth Lunde
bettamor(at)hotmail.com


Til Raknerudvillaens indexside.
Til Raknerudvillaens hovedmeny. .
Tilbake til Lillibeths linker "Lillilink".