Teksten under er trykt i Klassekampen tirsdag 26. juli 2011, på baksidespalta I DAG med bidragsytere utenfor avisen. Kronikk - og debattred. Tollef Mjaugedal, red.sekr. Eivind Trædal.


Gudstjeneste


«Her er ditt vern mot vold, her er ditt sverd: Troen på livet vårt, menneskets verd.»


Det er viktig å tenne lys. Å bære blomster. Å gråte sammen for det forferdelige som har hendt. For vår egen skyld, for å beholde vår tro på menneskets verd. Selv om det gang på gang viser seg at det er noen som helt mangler den. 


En høyreekstrem kristenkonservativ terrorist ønsker å utradere alle som ikke står for hans verdier. Tenk hvilken iskald beregning det lå i å først lage en aksjon så spektakulær at all oppmerksomhet var rettet mot den. At den så ut som den hadde røtter i land Norge fører krig i. De fleste av oss gikk rett i fella. Så han kunne dra til Utøya og gjennomføre sin egentlige plan, å massakrere vordende marxistiske politikere. Imens fikk islamofobi og fremmedhat fritt spillerom, slik han ønsket.  


«Stilt går granatenes glidende bånd. Stans deres drift mot død, stans dem med ånd!»


Det må da ha skurret litt for de av våre folkevalgte som støtter norsk deltagelse i bombing og skyting av uskyldige mennesker andre steder i verden mens de sang dette i Domkirken. Men menneskeverdet gjelder visst bare «våre egne». Straks skal de fullføre sine kjøp av kampfly.


«Krig er forakt for liv, fred er å skape. Kast dine krefter inn: Døden skal tape!»


Nå er det tid for sorg, trøst, medfølelse og samhold. Det er vanskelig å ta innover seg alt dette forferdelige. Sårene er dype og kanskje blir de aldri leget. Vi er sjokkerte av denne mannens avskyelige prosjekt. Men vi må «tørke tårene og knytte nevene». Være på vakt overfor hans tankegods, hos enkeltmennesker som i politiske grupperinger. Det er farlig å tro dette dreier seg om en enkelt galning. Hans form for terror er på frammars. Igjen. Vi blir ikke kvitt nazistiske eller fascistiske grupper ved å forby dem. Avdekk dem. Slåss åpent mot dem. Stans dem med ånd.


«Edelt er mennesket, jorden er rik! Finnes her sult og nød skyldes det svik.»


Vi er fortsatt et terrormål for de som ønsker å ta igjen for lidelser vår krigføring har påført dem. Det har ikke med islamisme å gjøre. Krigene handler om politisk makt. Økonomisk makt. Grådighet i Vesten som fører til fattigdom andre steder. Vi nærmest ber om hevnaksjoner. Kan vi unngå det? Nekte å følge korstogsterroristens kart og USAs kompass? Det er ikke å gi etter for terror. Tvert imot.


«Da synker våpnene maktesløst ned. Skaper vi menneskeverd, skaper vi fred.»Lillibeth Lunde og Nordahl Grieg.

 


Til Lillibeths tekster

Til Raknerudvillaen der Lillibeth alltid er å finne i det store vinduet til venstre