Til hovedmeny.Tilbake til hovedside
Trykt torsdag 18. mai. 2006 Klassekampens baksidespalte I DAG der bidragsytere utenfor avisen skriver daglig, ansv. kronikk - og debattredaktør Håkon Kolmannskog




DAB jabb jabb










Oppfordret av mine venner i Radiorådet, som samles til hodebløtlegging for å løse hverdagsproblemer for oss hverdagsmennesker hver mandag i programposten Radioselskapet i NRK P2, spisser jeg nå min penn, som det metaforisk og vakkert heter, og gyver løs på dere som driver med DAB. Digital Audio Broadcasting skal erstatte FM om noen år og dere som driver med det driver så visst ikke dank. 70 % av landet skal allerede være dekket av denne tekniske nyvinningen. Eller skal jeg si lydvinningen, for å være poetisk. På NRKs nettsider er de iallfall fryktelig poetiske; her kan du lese at med digitalradio vil det bli lettere å fange pustet i sivet. Det som menes er at du da kan «fange opp» programmer også etter at de er sendt.


Ved digital overføring er faren for støy nesten borte, hevdes det. All digital lyd består av en datastrøm med tallene 0 og 1 som er de to eneste signalene en datamaskin forstår. Derfor er det sjelden problemer for en mottaker å skille mellom de to forskjellige signalene som kommer fra en sender.



Unnskyld meg, men denne klokketrua på at teknikken uavlatelig bringer verden framover, minner om ingeniørene på fabrikken der jeg jobbet en gang. Da de nye maskinene stoppet opp, og det gjorde de rett som det var, kom hvitfrakkene ned fra kontorene sine og sa «Det skulle ikke skje». Den splitter nye publikumsheisen der jeg nå arbeider, er likeledes så full av avansert elektronikk at den nærmest har utviklet et eget sjelsliv. Og jeg kan love at den er humørsjuk. Ikke bare mandager.

Min digitale lommeradio er uten tvil et vidunder. Lydkvaliteten er fantastisk. Bassen imponerer like mye som i min gamle Steinway. Men i motsetning til det 1902-produserte flygelet, holder DAB 2006 ikke hva det lover. På meg virker det virker som om sendingene er minst like følsomme for forstyrrelser som FM! Små forflytninger av lommeradioen fører ofte til en uønsket bilyd. Og når T-banen går inn i en tunnel, virker ikke DAB i det hele tatt. Verst av alt er overgangen, støyen i sekundene før forbindelsen forsvinner helt. Da kommer et digitalt skvalder som går rett på nervene.

Sa dere 70% utbygd? De 4 millioner passasjerer som kjører T-banen årlig, har dere regnet med dem, da?


Nils A. Raknerud vaktmester ved Deichmanske Bibliotek, Oslo
nilsarak@online.no